Nieuws

Politie bevrijdt vrijwel blinde Hengelose die jarenlang werd uitgebuit door drugsverslaafde vriendin

Paula werd onder mensonterende omstandigheden bevrijd uit haar eigen woning, maar maakt het intussen weer heel wat beter
Paula werd onder mensonterende omstandigheden bevrijd uit haar eigen woning, maar maakt het intussen weer heel wat beter © News United
De politie heeft een 50-jarige vrouw uit Hengelo bevrijd die jarenlang werd uitgebuit door haar drugsverslaafde vriendin. Sinds het slachtoffer jaren geleden werd getroffen door een hersenbloeding is ze vrijwel blind en lijdt ze aan afasie, waardoor ze uiterst moeizaam praat. Haar pgb-budget van tienduizenden euro's per jaar ging grotendeels op aan verdovende middelen.
De vrouw werd door haar vriendin en levenspartner jarenlang vastgehouden in haar eigen huurhuis in een woonwijk grenzend aan het Hengelose havengebied. Door haar handicap kon ze geen kant op.

Revalideren

Nadat het slachtoffer twaalf jaar geleden een hersenbloeding had gekregen, moest ze eerst maandenlang revalideren. Vervolgens trok haar vriendin, die ze kort daarvoor had leren kennen via een datingsite, bij haar in. De eerste zes jaar had de Hengelose nog wel contact met vrienden en familie, maar de laatste zes jaar kwam ze amper nog buiten. Ook al omdat ze door haar visuele handicap volledig afhankelijk is van anderen. Haar eigen huis werd gebruikt voor het dealen en het gebruiken van harddrugs.
Zowel familie, twee vriendinnen, haar mantelzorgers als de mentor en bewindvoerder van het slachtoffer hebben de afgelopen jaren meermaals alarm geslagen bij onder meer Veilig Thuis en het Zorgkantoor van zorgverzekeraar Menzis, maar vonden daar naar eigen zeggen geen gehoor.

Inval in woning

De zaak kwam uiteindelijk alsnog aan het rollen nadat een van de mantelzorgers een kennis inschakelde, die zowel de gemeente Hengelo als de politie wist te mobiliseren. Daarop werd een inval gedaan in de woning door de politie en een vertegenwoordiger van Veilig Thuis, waarbij het slachtoffer Paula werd bevrijd en op een veilig adres werd ondergebracht. Paula is vooral blij dat ze het kan navertellen: "Ik was erg opgelucht toen de politie zei dat ze me kwamen ophalen."
Later vandaag het volledige verhaal van Paula.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.