Nieuws

Rolstoel komt Keolis-bus niet in: "Onaanvaardbaar, maar oplossing in zicht"

Een bus van Keolis op station Zwolle
Een bus van Keolis op station Zwolle © Keolis
Al anderhalve maand komen rolstoelgebruikers de elektrische bussen van Keolis niet meer in, in grote delen van Overijssel. De oorzaak zit hem in problemen met de elektrische oprijplaten. "Dit is ons een doorn in het oog."
Al wekenlang blijven rolstolgebruikers regelmatig bij een bushalte achter, ondanks dat de bus wel rijdt. De elektrische oprijplaten om de Keolis-bus in te kunnen rijden, zijn defect. Tot groot ongenoegen van de provinciale PvdA-fractie. "Dit is ons echt een doorn in het oog", stelde Hans Nooter vandaag in de Statenvergadering.
De problemen zitten in de regio IJssel-Vecht, dat stadsvervoer in onder meer Zwolle en Deventer omvat, en routes in Vechtdal, Salland en Gelderse gebieden rond de Veluwe.

Hoe lang duurt dit nog?

De vraag van Nooter was dan ook: wanneer kunnen rolstoelgebruikers weer normaal gebruik maken van de bus? Want de oplossingen - de inzet van taxi's bijvoorbeeld - "bieden nauwelijks soelaas". Rolstoelgebruikers blijven thuis, of staan voor niks bij een halte.
"Deze situatie is niet aanvaardbaar", erkende gedeputeerde Boerman. Volgens hem worden rijplaten soms handmatig uitgeklapt door de chauffeurs, maar soms ook niet. "De betrouwbaarheid van het busvervoer staat onder druk."
Afgelopen week sprak hij nog met de ceo van Keolis, en daar is hem een belofte gedaan. "Mij is verzekerd dat het probleem voor alle bussen binnen nu en een week is opgelost."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.