Nieuws

UPDATE: Drie vuurwerkgooiers bij wedstrijd PEC Zwolle - Go Ahead Eagles herkend

Vuurwerk dat vanaf de tribune is gegooid ontploft vlakbij publiek dat aan het veld staat te kijken
Vuurwerk dat vanaf de tribune is gegooid ontploft vlakbij publiek dat aan het veld staat te kijken © RTV Oost / Onder de Loep
Drie mannen die werden gezocht voor het gooien van zwaar vuurwerk in en rond het stadion van PEC Zwolle zijn herkend. De politie liet donderdagavond in Onder de Loep beelden zien van de vuurwerkgooiers. Daarbij raakte in het stadion een meisje van 11 gewond aan haar been. Buiten het stadion liep een ME'er gehoorschade op.
Het meisje van 11 uit Zwolle durft sinds de IJsselderby PEC Zwolle - Go Ahead Eagles niet meer op de tribune in het stadion te zitten. Ze raakte gewond toen ze met haar moeder aan het veld stond te kijken naar de opkomst van de spelers. Op dat moment gooide een volwassen man zwaar vuurwerk naar beneden. "Het ontplofte anderhalve meter bij ons vandaan, wat voor imbeciel ben je", foetert de moeder van het meisje.
Het was tijdens en na de derby van begin april onrustig, zowel in- als rond het stadion van PEC Zwolle. Na de wedstrijd werden ME'ers buiten het stadion met zwaar vuurwerk bekogeld.

'Onacceptabel'

"Dit is volstrekt onacceptabel gedrag", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Openlijk geweld tegen mensen met een publieke taak of tegen supporters tolereren wij niet. We zullen deze mensen dan ook altijd proberen op te sporen, ook al duurt het wat langer. Er zijn na de wedstrijd van zondag 3 april meteen onderzoek gedaan en er zijn ook meerdere mannen opgepakt, maar we zoeken nog een paar mannen."
De vuurwerkgooiers zijn gefilmd. Zodra de spelers op het veld komen gooit een man zwaar vuurwerk vanaf de tribune naar beneden. Daar staat op dat moment de Zwolse moeder met haar 11-jarige dochter te kijken naar de opkomst en de sfeeractie op het veld.

'Ze gilde het uit van de pijn'

"We stonden eerst daar te kijken, zodat we na de opkomst de tribune op konden lopen. Dan is het daar namelijk wat rustiger", vertelt de moeder, die anoniem haar verhaal wil doen. "Ik keek ernaar en dacht nog: is het een fakkel of is het vuurwerk? Ik wilde niet in paniek raken, want dan raakt mijn dochter ook in paniek. Ze schrok al van alle knallen op het veld, daar werd ook vuurwerk afgestoken door de club zelf. Toen het vlak achter ons enorm hard knalde schreeuwde ze het meteen uit. Ik ben meteen met haar onder de tribune door naar het supportershome gerend. Daar gilde ze het uit van de pijn."
Vuurwerk vanaf de tribune ontploft vlakbij publiek dat staat te kijken
Vuurwerk vanaf de tribune ontploft vlakbij publiek dat staat te kijken © RTV Oost / Onder de Loep
Haar dochter blijkt een fikse brandwond te hebben op haar been. Ze gaat meteen naar het ziekenhuis, waar ze niet eens kan lopen van de pijn en een rolstoel nodig heeft. De 11-jarige heeft er een flink litteken aan overgehouden, waar ze nog dagelijks last van heeft.

Schaamte

"De zenuwen zijn doorgebrand en dat kan tot een jaar duren, als het tenminste geneest. Ze heeft echt een leven voor de IJsselderby en erna. Ze durft geen korte broek meer aan, want ze wil niet dat bekenden of klasgenoten het zien en er vragen over gaan stellen. Ze schaamt zich ervoor. Ook met gym op school durft ze geen korte broeken aan. Als we lang lopen klaagt ze ook over een drukkende pijn op haar been."
Wat voor imbeciel ben je? Denk na bij wat je doet
moeder van het 11-jarige slachtoffer
Samen met haar moeder naar het stadion zit er sinds de bewuste zondagmiddag ook niet meer in. Ze is te bang dat er opnieuw vuurwerk wordt afgestoken. "Ik krijg haar de tribune niet meer op", vertelt haar moeder, met wie ze jarenlang alle thuiswedstrijden van PEC bezocht. "Zodra er en fakkel aan gaat of er klinkt een knal dan is ze in paniek. Dat is niet te doen."
Ze willen dat de man die het vuurwerk gooide gevonden wordt. Dat is ook het doel van de politie met het openbaar maken van beelden van vuurwerkgooiers die middag. "Hoe bedenk je het dat je vuurwerk meeneemt naar een vol stadion", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "En het dan ook nog aansteekt tussen het publiek. Deze man had moeten weten wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Echt onacceptabel gedrag en ook levensgevaarlijk."
De moeder van het 11-jarige meisje is het daarmee eens. "Besef wat je doet. Je gooit nu bewust illegaal vuurwerk naar beneden dat op anderhalve meter van ons ontploft is, wat voor imbeciel ben je? Denk na bij wat je doet. Dit meisje is nu getekend, we hopen dat het beter wordt maar ze heeft echt een leven voor en een leven na die wedstrijd. Dat zou gewoon niet zo mogen zijn."

Tips?

- Bel de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
- Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000
- Stuur politie Zwolle een privébericht op Facebook
- Gebruik het tipformulier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.