Nieuws

Deltares verandert niets aan onderzoek 'kanaaldrama', ondanks forse kritiek professor

Kanaal Almelo - De Haandrik, schades aan huizen
Kanaal Almelo - De Haandrik, schades aan huizen © Wouter de Wilde | WDW Foto's
Onderzoeksinstituut Deltares heeft geen fouten gemaakt in het onderzoek naar het kanaal Almelo - De Haandrik. Dat stelt het instituut zelf in een reactie op de bewering van oud-hoogleraar Stefan van Baars dat er "cruciale fouten" zouden zijn gemaakt. Omdat het onderzoek, en dus de resultaten, niet zullen veranderen, blijft ook de schaderegeling voor getroffenen zoals deze is.
Om duidelijkheid over de verzakkingen en schade aan honderden huizen langs het kanaal te krijgen, schakelde de provincie enkele jaren geleden onafhankelijk instituut Deltares in. Die concludeerde dat onder meer een dalende grondwaterstand de oorzaak van de ellende moest zijn, maar sinds wanneer die daling was ingezet en waardoor dat kwam, werd niet geheel duidelijk. Een mix van verschillende oorzaken, waaronder de klimaatsverandering, zou de reden van de problemen zijn.
'Deltares komt tot de conclusie dat de brief van de heer Van Baars geen nieuwe gegevens of inzichten bevat ten opzichte van de beide onderzoeken', stelt het onderzoeksinstituut in een schriftelijke verklaring. Wel stelt ze zorgvuldig naar de opmerkingen van Van Baars te hebben gekeken.

'Cruciale fouten'

Professor Van Baars, voormalig hoogleraar grondmechanica en funderingstechniek, was eerder adviseur van de onafhankelijke begeleidingscommissie die het onderzoek op de voet volgde. Hij stelde onlangs dat er 'cruciale fouten' zijn gemaakt in het onderzoek. Zo zou Deltares niet goed in beeld hebben gehad welke bodemsoorten er in het gebied voorkomen. Ook zou onvoldoende in het onderzoek zijn meegenomen in hoeverre betonnen en stalen wanden het water kunnen keren.
'De metingen in de praktijk wijzen uit dat er een waterremmende sliblaag aanwezig is op de bodem van het kanaal, dat de meeste betonnen damwanden niet lek zijn en dat de stalen damwanden niet zijn geplaatst tot aan of in een slecht doorlatende laag', pareert Deltares de kritiek.

Niets verandert

Van Baars merkte in een brief aan Deltares ook op dat er fouten in de modellering zouden zijn gemaakt en daarom de berekeningen en conclusies van de grondwaterstroming bij het kanaal moeten worden gecorrigeerd in de rapporten. Maar daar gaat Deltares dus niet in mee. Het onderzoek en de resultaten blijven dus zoals ze zijn. Ook voor de omwonenden zal er dus niets veranderen aan de huidige situatie.

'Onterechte hoop en onrust'

Het onderzoeksinstituut stelt dat het onderzoeksteam uit verschillende experts bestond met ieder veel ervaring in hun vakgebied. 'Het voortdurend onder de aandacht brengen van hypotheses die niet getoetst of gereviewd zijn, leidt ons inziens tot onterechte hoop en onrust van bewoners en niet tot nieuwe inzichten', sluit Deltares de reactie af.
De provincie laat weten de bewoners inmiddels ook op de hoogte te hebben gebracht over het standpunt van het onderzoeksinstituut.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.