Nieuws

Zwaan bevrijd uit bovenleiding bij Zwolle, maar overlevingskans is klein

De zwaan die vanmiddag vast kwam te zitten in de bovenleiding op het traject Zwolle-Meppel, is bevrijd. De kans dat het dier het hachelijke avontuur overleeft is echter klein.
Toen rond de klok van één uur bleek dat het dier vast zat met een vleugel, werd het treinverkeer tussen Zwolle en Meppel stilgelegd. Het was een triest gezicht aan de Heinoseweg bij Zwolle. Af en toe klapperde de zwaan met de vleugels en trapte hij wat met de poten.
Een eerste reddingspoging met geïsoleerde stokken mislukte, waarop de hoogwerker van brandweer Zwolle werd ingevlogen. Met twee man kon de zwaan uit de bovenleiding worden gehaald. Het dier leek tenminste één vleugel te hebben gebroken, een stuk bot stak uit. De zwaan is door de dierenambulance meegenomen.
Beelden van de zwaan:
Zwaan vast in bovenleiding bij Zwolle

Tweede zwaan

Enkele honderden meters verderop lag nog een tweede zwaan verzwakt naast het spoor. Deze zwaan bleek ook zwaargewond. Het vermoeden bestaat dat dit dier samen met de zwaan die in de bovenleiding terecht was gekomen een koppeltje vormde. Ook de tweede zwaan is door de dierenambulance van Zwolle meegenomen. Waarschijnlijk zullen beide zwanen het onfortuinlijke avontuur niet overleven. Het treinverkeer tussen Zwolle en Meppel is hervat.
Zwaan bevrijd uit bovenleiding bij Zwolle, maar overlevingskans is klein
Zwaan bevrijd uit bovenleiding bij Zwolle, maar overlevingskans is klein © News United / Stefan Verkerk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.