Nieuws

Volkslied van Overijssel blijft zoals ie is: "Wie zit te wachten op een nieuwe?"

De Overijsselse vlag kennen mensen misschien nog, maar wie kent het volkslied?
De Overijsselse vlag kennen mensen misschien nog, maar wie kent het volkslied? © Provincie Overijssel
Het volkslied van Overijssel blijft zoals ie is. Een plan van GroenLinks en de ChristenUnie om tot een nieuw provinciaal lied te komen, is uiteindelijk niet eens meer in stemming gebracht. "Hebben we niks belangrijker te doen dan een liedje componeren?"
Aan de rand van Hollands gouwen
Over brede IJsselstroom
Ligt daar, lieflijk om t’aanschouwen
Overijssel, fier en vroom
Klinkt bekend? Waarschijnlijk niet. Dit is het begin van het volkslied van Overijssel, een tekst die bijna niemand kent. En dat stoorde provinciale politici van Groenlinks en de ChristenUnie. Zij wilden tot een nieuw Overijssels volkslied komen. En dus vergaderde de Provinciale Staten daar vandaag serieus over.
In Raalte kennen ze het lied ook niet:
Overijssel kent eigen volkslied niet: "Wat oubollig"

Geen actieve herinnering

Dat het huidige volkslied niet leeft, erkende ook Andries Heidema, commissaris van de Koning. “Ik kan mij geen enkele feestelijke gelegenheid herinneren waar we dit hebben proberen te zingen.” Toch staat hij niet te springen om een nieuw lied, zo gaf hij de provinciale politici vlak voor de stemming mee. “Vraag jezelf af: hoe erg is het dat het volkslied niet leeft? Wie zit te wachten op een nieuw volkslied? Dat een kleine commissie van enkele Statenleden en ambtenaren binnen een paar weken tot een betere variant zou kunnen komen, betwijfelde Heidema ook openlijk.

Wat kost dit?

Ook andere politici waren niet bijster enthousiast over het plan. Vragen als 'Wat kost ons dit?' en 'De wereld staat in brand, hebben we niks belangrijkers te doen dan een liedje componeren?' kwamen langs, GroenLinks kreeg nog het verwijt 'de geschiedenis te willen wissen'.
Na alle reacties trokken de initiatiefnemers hun plan weer in, waardoor er niet eens meer een stemming volgde. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
En dus blijft het volkslied zoals iedereen het niet kent:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.