Nieuws

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in Staphorst

Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere demonstratie
Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere demonstratie © ANP / Evert Elzinga
Bij de sinterklaasintocht in Staphorst wordt op zaterdag 19 november gedemonstreerd tegen zwarte piet. Die aankondiging doet actiegroep Kick Out Zwarte Piet. In Staphorst is men, als een van de laatste gemeenten in Nederland, niet van plan om het uiterlijk van zwarte piet aan te passen.
Kick Out Zwarte Piet is van mening dat zwarte piet ervoor zorgt dat zwarte mensen zich tijdens de sinterklaasperiode niet veilig voelen en beweert dat zij het hele jaar rond voor 'zwarte piet' worden uitgescholden. Volgens de demonstranten is zwarte piet een racistische karikatuur.
De actiegroep kondigt aan volgende week een 'krachtig statement' te gaan maken in Staphorst. "Ook in Staphorst is verandering nodig. Ook in Staphorst moet men in actie komen tegen racisme. Racisme is nooit acceptabel."

'Feest voor alle kinderen'

De demonstraties tijdens de intocht zijn gericht op het volwassen publiek, de gemeente Staphorst, de sponsoren van de intocht en alle vrijwilligers en betrokkenen. Met de demonstraties eist de actiegroep dat de gemeente stelling inneemt in de kwestie en daar ook naar handelt.
"Om zo de veiligheid van alle inwoners van Staphorst gedurende de Sinterklaasperiode en daarbuiten te waarborgen. Onze demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen."

Reactie sinterklaascomité

Roel Buitenhuis, organisator van de sinterklaasintocht in Staphorst, was vanavond nog niet op de hoogte van de plannen van Kick Out Zwarte Piet. Hij wil dan ook niet veel kwijt over de aangekondigde demonstratie. "Dat zou olie op het vuur zijn. Eerst ga ik in overleg met mijn medeorganisatoren." De gemeente Staphorst was niet bereikbaar voor commentaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.