Nieuws

Deventer Ziekenhuis zet VR-bril in tegen prikangst

Jordan is minder bang voor de prik met deze VR-bril
Jordan is minder bang voor de prik met deze VR-bril © RTV Oost
Niemand vind het fijn om geprikt te worden, maar naar schatting ervaart liefst 35 procent van de bevolking echte prikangst. Sommigen vallen zelfs flauw. De afdeling bloedafname van het Deventer Ziekenhuis is daarom een tijdje geleden begonnen met het inzetten van een virtual reality bril om spanning en pijn bij patiënten te verminderen. Met succes.
Jordan van vier jaar oud komt samen met zijn vader en moeder naar de bloedpost in het Deventer Ziekenhuis. Er moeten weer buisjes bloed afgenomen worden. Jordan vind het erg spannend allemaal. Wanneer de dappere jongen op de schoot van zijn moeder kruipt krijgt hij de vraag of hij een speciale bril op wil. Nou, dat wil de nieuwsgierige Jordan wel.
"De vorige keer moest hij heel veel huilen, het was echt een drama", zegt Marian, de moeder van Jordan. Eerst gaat de virtual reality bril op en meteen gaat het hoofd van de jongen op en neer. Er is van alles te zien. "Ik zie een visjesvanger en een boot", zegt hij. De ouders en de verpleegkundige kijken op het scherm mee. Ondertussen wordt er in zijn arm geprikt. Jordan schrikt een klein beetje maar geeft verder geen kick."
Het Deventer Ziekenhuis zet VR-bril in bij mensen met prikangst

Afleiding

"Wekelijks komen er een aantal mensen bij ons op de bloedpost die angst hebben voor naalden of bloed", zegt coördinator bloedafname Tanja Hoevink. "Dat kost extra tijd, maar is met name voor de patiënt vervelend. Nu kunnen we een virtual reality (VR) bril inzetten als een mooie afleiding".
Het innovatieteam van het Deventer Ziekenhuis heeft bedacht dat deze VR bril goed zou kunnen werken tegen prikangst. "Wij houden de nieuwste technieken in de gaten en zodoende kwamen wij op dit idee. Wij maken ook gebruik van 3D-VR brillen op de kinderafdeling ter voorbereiding van een operatie. Dat is altijd spannend en zo kunnen ze alvast virtueel een kijkje nemen in de operatiekamer", zegt innovatiemanager Wilco Kleine.

Succes

"De patiënten reageren enthousiast en ervaren minder pijn", zegt Tanja. "Dat komt door de afleiding. Ze zien een wereld waarin ik ze vraag op zoek te gaan naar bepaalde dingen zoals een uil of vlinders. Ondertussen prik ik en neem het bloed af", zegt Tanja.
De proef is een groot succes. De afdeling heeft al twee extra brillen besteld. De filmpjes zijn nu nog wat kinderlijk maar kunnen in de toekomst aangepast worden voor een bredere doelgroep.

Prikken is leuk

Ook worden de brillen ingezet op anderen afdelingen zoals de spoedeisende hulp. Bij bijvoorbeeld botbreuken kan het helpen minder pijn te ervaren doordat je afgeleid bent.
Jordan heeft zich kranig gedragen. Op de vraag of hij iets voelde van de prik zegt hij: "Ja, dat wel. Maar ik vond het prikken heel leuk".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.