Nieuws

Voorlopig geen toilet in trein tussen Almelo en Hardenberg 'door twijfel over batterijtrein'

Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van het station in Almelo
Een trein van Keolis Blauwnet vertrekt van het station in Almelo © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Wie met de trein reist tussen Almelo en Hardenberg, hoeft voor 2028 niet te rekenen op en een toilet in de trein. De Toiletalliantie en ProRail hoopten dat er toch in een eerder stadium toiletten zouden komen, maar dat gaat niet gebeuren.
Dat het nog tot zeker 2028 duurt voordat er toiletten zijn, wijten de organisaties aan de twijfel van de provincie Overijssel in de keuze tussen een batterijtrein en een elektrische trein. Tot 2028 blijven namelijk de toiletloze dieseltreinen van Blauwnet rijden op het traject. Overijssel heeft nu nog drie trajecten waar dieseltreinen rijden, omdat het spoor er (deels) niet geëlektrificeerd is. Het spoor tussen Almelo en Hardenberg is er een van.
Onlangs zou er in het provinciehuis in Zwolle gesproken worden over de plannen voor een batterijtrein, maar op verzoek van gedeputeerde Boerman (Verkeer en Vervoer) werd het punt van de agenda gehaald. De kosten van zowel elektrificatie als het laten rijden van een batterijtrein bleken toch niet te kloppen. Dat betekent dat de plannen voor een batterijtrein voorlopig nog niet uitgevoerd kunnen worden.

Toiletalliantie teleurgesteld

De Toiletalliantie, een groep organisaties die zich inzet voor meer toiletten in Nederland, en Rover zijn zeer teleurgesteld over het gevolg van de uitgestelde beslissing. Nu een elektrische trein goedkoper lijkt te zijn, duurt het nog tot na 2027 om de daarvoor benodigde bovenleidingen te hebben hangen.
"De provincie moet niet alleen de technische en financiële kant van de vervanging bekijken, maar ook rekening houden met de wensen van en toezeggingen aan de reizigers", zegt Aldo Markus van reizigersorganisatie Rover. "We snappen dat de provincie beide opties heeft bekeken, maar we vinden het echt zuur voor de reizigers dat die nu met lege handen staan. Ze hebben nu zelfs tot na 2027 geen mogelijkheid om tijdens de treinreis gebruik te maken van een toilet. Dat is een flinke tegenvaller."

Toezegging gedeputeerde

Drie jaar geleden vroegen de Provinciale Staten van Overijssel al eens om toiletten in de treinen te bouwen, maar daar wilde het college toen niet aan. Gedeputeerde Boerman zei destijds toe om met de NS te gaan praten over het installeren van toiletten op de stations langs de lijn Almelo – Hardenberg.
"Van die toezegging hebben we sindsdien nooit meer wat gehoord", zegt Ivo Thonon van de Maag Lever Darm Stichting. "De provincie Gelderland heeft wél op alle stations waar toiletloze treinen stoppen zelf een toilet geïnstalleerd. Dat zou Overijssel ook kunnen doen. Immers, ook tijdens het wachten op de trein is een toilet geen overbodige luxe, zelfs al zit er een toilet in die trein."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.