Nieuws

Nabestaanden van slachtoffers kruisboogschutter in Almelo doen voor het eerst hun verhaal

De verdachte met kruisboog op het balkon van zijn flat
De verdachte met kruisboog op het balkon van zijn flat © NewsUnited/Alwin Winkel
Waarom woonde Kenzo K. nog in een appartementencomplex in Almelo, gewoon tussen andere mensen, terwijl hij gevaarlijk was? Dat vragen de kinderen van één van zijn slachtoffers zich af. De verslaafde 'kruisboogschutter' doodde vorig jaar hun moeder en hun tante. "Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen", zeggen ze tegen EenVandaag.
Over ruim een week staat Kenzo K. in Almelo voor de rechter voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Daar zijn vier dagen voor uitgetrokken.

Lach

Aram en Marian vertellen voor het eerst hun verhaal aan EenVandaag. Als hen gevraagd wordt hun moeder Maral te beschrijven, noemen ze haar lach. "Dat is het mooiste, haar lach. Die vergeet ik nooit meer", zegt Marian. "Als ik mama zie, dan zie ik een lach."
Het is vrijdagochtend rond negen uur als er paniek uitbreekt in een flat aan de M. Th. Steynstraat. Een dan 28-jarige Almeloër steekt met een mes in op de voordeur van zijn onderbuurvrouw en probeert binnen te komen. Dat lukt.

Mantelzorger

De 52-jarige moeder van Aram en Marian was daar als mantelzorger van hun 70-jarige tante. Ze werkte in de zorg, vaccineerde voor de GGD en stond ook buiten werktijd voor iedereen klaar. "Ze had meer te geven dan dat ze nam", zeggen de kinderen. Dat was totdat K. op 17 september vorig jaar hun moeder en hun tante doodstak.
Ze waren volstrekt willekeurige slachtoffers, zeggen de kinderen tegen EenVandaag. "Ik denk dat de moordenaar gewoon iemand wilde vermoorden", zegt Aram. Hun tante was het makkelijkste slachtoffer, denkt hij. "En mijn moeder was daar toevallig."

Video

Op 17 september, exact een jaar na het drama, reconstrueerde RTV Oost de gebeurtenissen tijdens die dramatische dag. Na de de steekpartij in het appartement stond K. op het balkon van de flat met een kruisboog. Op videobeelden is te zien hoe de man een kruisboog in zijn handen heeft. Hij schiet er zelfs mee richting de mensen die beneden staan.
De beelden bereiken ook de twee kinderen, die op dat moment nog van niets wisten. Marian was in België, waar ze woont en studeert. Aram was op school. "Ik zag dat kruisboogincident, twee dodelijke slachtoffers en een gewonde", vertel Marian. "Ik dacht: wat erg, en deed een schietgebedje. Toen ging ik gewoon verder."

Tante

Pas later realiseert ze zich dat ze het gebouw kent als het huis van haar tante. Contact maken met haar moeder was op dat moment al niet meer mogelijk.
Aram was die ochtend op school. Ook hij zag de beelden van het incident voorbijkomen en ook hij dacht in eerste instantie dat het niets met hem te maken had. "Ik ben mijn moeder kwijt, ik was pas 15. Ik had haar nog lang in mijn leven nodig", zegt Aram.
De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen kondigde een aantal dagen na het incident aan dat hij onderzoek wilde naar de instanties wat wisten over de verdachte. Uit navraag van EenVandaag blijkt dat de gemeente helemaal geen onderzoek heeft laten doen naar de achtergronden van het incident zelf, maar dat het onderzoek zich richt 'op de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen instanties en de dilemma's en dynamieken die inzicht geven in de dagelijkse praktijk van de instanties'. Hiermee vindt er dus geen onderzoek 'op het individuele niveau van de verdachte' plaats. De verwachting is dat de uitkomsten van het onderzoek nog dit jaar gepubliceerd wordt.
Na een periode vol vragen wordt de kinderen langzaam duidelijk wat er is gebeurd en wat er met Kenzo K. aan de hand was. Marian vindt dat er genoeg reden was om K. zorg en hulp aan te bieden, vertelt ze aan EenVandaag. "Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen", vindt ze. "En vooral om hem niet in een regulier appartementencomplex te plaatsen, waar normale burgers wonen. Waarom zou je zo'n persoon in een wijk plaatsen waar gezinnen wonen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.