Nieuws

Zorgaanbieder Take Care heeft miljoenenclaims aan broek, maar houdt het nu voor gezien

Zorgaanbieder Take Care heeft miljoenenclaims aan de broek, maar stopt er nu mee.
Zorgaanbieder Take Care heeft miljoenenclaims aan de broek, maar stopt er nu mee. © RTV Oost
Terwijl het zorgbureau Take Care V & R Thuiszorg uit Almelo meerdere schadeclaims aan de broek heeft gekregen, trekt het nu zelf de stekker uit de organisatie. De multiculturele zorgaanbieder ligt al langere tijd onder vuur en werd begin dit jaar nog veroordeeld tot terugbetaling van 1,3 miljoen euro aan zorgverzekeraar Menzis omdat het had gesjoemeld met de declaraties.
Behalve de 1,3 miljoen bij de zorgverzekeraar heeft ook de gemeente Almelo ruim 2 miljoen euro teruggeëist. Dit omdat ook hier zou zijn gefraudeerd met declaraties. Nu Take Care ermee ophoudt, is de kans echter nihil dat de schuldeisers ooit nog wat van hun geld zien.

Multiculturele aanbieder

Take Care is een multiculturele zorgaanbieder, die zich vooral richt op thuiszorg voor allochtone cliënten, met name met de Armeense nationaliteit.
Dat Take Care het voor gezien houdt, heeft het zorgbureau zelf aangegeven tegenover een ambtenaar van de gemeente Hoogeveen. Behalve in Twente biedt Take Care namelijk ook zorg aan in Drenthe.
Opmerkelijk is dat de gemeente Hoogeveen het nieuws over het stopzetten van Take Care niet van de zorgaanbieder zelf te horen kreeg, maar via een andere zorgorganisatie, zo meldt RTV Drenthe.
Deze zorgaanbieder wilde namelijk cliënten van Take Care overnemen en wist de gemeente te vertellen dat de Almelose zorgaanbieder ermee ophield. "Half oktober hebben we daarom zelf contact opgenomen met Take Care. Toen werd bevestigd dat ze gingen stoppen", aldus een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen tegenover de regionale omroep.
Ook in Drenthe lag Take Care al geruime tijd onder een vergrootglas. Onder meer omdat er grote twijfels bestonden over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Meerdere rechtszaken

Los van de Drentse perikelen is Take Care al ruim twee jaar verwikkeld in meerdere rechtszaken. Behalve de rechtszaak tegen Menzis - waarin het dus werd veroordeeld tot terugbetaling van 1,3 mljoen euro aan zorggeld - loopt er ook nog een civiele procedure, aangespannen door de gemeente Almelo. Daarin eist Almelo ruim 2 miljoen terug wegens malversaties met zorggeld. Deze bodemprocedure loopt nog.
Vanwege die miljoenenclaim had de gemeente in een eerder stadium al beslag laten leggen op zowel de zakelijke als de privé-bankrekeningen van de directeur, die daardoor financieel in de problemen raakte. In een poging dit beslag ongedaan te maken, sleepte de zorgdirecteur de gemeente Almelo voor de rechter, maar daar ving hij tot twee keer toe bot.
Tijdens die rechtszaak viel op dat de toenmalig advocaat van de zorgaanbieder meldde dat hij indien nodig zeven ton naar de gemeente Almelo kon overmaken. "Dat is in een half uurtje gepiept", aldus de vorige raadsman.

Bijltje erbij neer

Maar nu gooit Take Care dus zelf het bijltje erbij neer. De vier Drentse cliënten zijn sinds kort bij een andere zorgorganisatie ondergebracht. Of Take Care nog cliënten in Overijssel heeft, is niet bekend.
Bij woordvoerders van zowel Menzis als de gemeente Almelo was nog niet bekend dat Take Care ermee ophoudt. "Maar misschien wel bij een van onze andere afdelingen. We gaan dit nu uitzoeken", aldus een woordvoerster van Menzis.
Ook de gemeente Almelo was niet op de hoogte van het stoppen door Take Care. Ook hier wordt uitgezocht wat de huidige status is van het zorgbedrijf en wat de gevolgen zijn.

Aangifte zorgfraude

Van een eventuele faillissementsaanvraag is - ook bij de gemeente Hoogeveen - niets bekend. Het zorgbedrijf is niet bereikbaar voor commentaar.
Los van de financiële claim heeft de gemeente Almelo overigens ook bij justitie strafrechtelijke aangifte gedaan van zorgfraude. Take Care liet eerder al tegenover deze omroep weten iedere vorm van fraude te ontkennen.

Zorgonderzoek

RTV Oost heeft de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar zorgaanbieders in Overijssel en mogelijke misstanden. Deze verhalen zijn terug te vinden in het dossier zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.