Nieuws

OM: "Verdachte van McDonald’s-moord Zwolle staat niet meer op dodenlijst"

In maart werden twee Turkse broers doodgeschoten in een bomvolle McDonald's
In maart werden twee Turkse broers doodgeschoten in een bomvolle McDonald's © News United
Justitie stelt dat er geen sprake meer is van dreiging richting de man die in maart twee Turkse broers doodschoot in de Zwolse McDonald's. De openbaar aanklager deed die uitspraak vandaag op een voorbereidende rechtszitting. Drie maanden geleden stelde de raadsman van de verdachte dat zijn cliënt op een dodenlijst stond van de nabestaanden.
De verdachte krijgt daarom al maanden extra beveiliging in de gevangenis. "Dat betekent dat zijn detentie nog zwaarder wordt. Zo kan hij weinig bezoek ontvangen of bellen." Ook zijn vader en vrouw worden volgens de verdediging bedreigd. Maar in de optiek van de officier van justitie kan dat speciale gevangenisregime stoppen.

Stem

De moordverdachte was vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. Wel was zijn stem te horen via een telefoonverbinding. "Ik ga wat vertellen bij de inhoudelijke bespreking van de zaak."
Hij heeft toegegeven in het Zwolse fastfoodrestaurant twee Turkse broers te hebben doodgeschoten. Volgens hem werd hij al tijden afgeperst door een zoon van de twee broers. Er zou een miljoen euro aan hem zijn gegeven, als investering. Maar de verdachte zag nooit een cent terug. Toen hij om opheldering vroeg bij de McDonald's, zouden de broers hem nog verder onder druk hebben gezet.

Afpersingspraktijken

De verdediging van de verdachte stelt dat mogelijk meer mensen financieel benadeeld zijn door familie van de Turkse slachtoffers. De advocaten zeggen dat ze benaderd zijn door een nabestaande van een zakenman, die zelfmoord heeft gepleegd na afpersing door de familie van de twee Turkse broers. "Hij had 1,5 miljoen geïnvesteerd."
De verdediging van de verdachte heeft vandaag verzocht om vijf getuigen aan de tand te mogen voelen. Dat heeft de rechtbank toegewezen. Het gaat om een broer en een zoon van de slachtoffers en een nabestaande van de verondersteld afgeperste zakenman.
Ook krijgen ze de beelden te zien die op de fatale dag in de McDonald's zijn gemaakt. Ook krijgen ze de opnames van verschillende afgeluisterde gesprekken. Onder meer van de zoon van één van de slachtoffers, waar de verdachte een conflict mee had. Die zoon zat ten tijde van de moorden in detentie. Nu verblijft hij in Turkije.

Jaarwisseling

De verdachte heeft nog niet één van de rechtszittingen bijgewoond. Twee eerdere zittingen was hij er niet, omdat hij een einde aan zijn leven heeft willen maken. Deze zomer werd in zijn lichaam een 13 centimeter lange spijker gevonden.
Een volgende rechtszitting is begin februari. Voor die tijd wordt duidelijk of de psyche van de verdachte nog wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. "Als het advies PBC is, dan ga ik er heen", zegt de verdachte via de telefoon tegen de rechtbank. Om de rechtszitting af te sluiten met: "Alvast een fijne jaarwisseling."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.