Nieuws

Het Overijssels volkslied kreeg in 2011 al een nieuwe versie, maar dat was (bijna) iedereen vergeten

Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle
Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle © De Vuurvogel
Het was de afgelopen week onderwerp van gesprek in de provinciale politiek. Er moest maar eens een nieuw Overijssels volkslied komen. De oorspronkelijke versie uit 1951 was hard aan vervanging toe, meenden GroenLinks en ChristenUnie. Maar wat blijkt nu? In 2011 is het oubollige volkslied nog in een volledig nieuw jasje gegoten. Alleen op de een of andere manier was iedereen dat vergeten. Nou ja, bijna iedereen.
Door: Steve Oosterkamp
"Met enige verbazing las ik jullie artikel over het Volkslied Overijssel", begint Albert Dam zijn mail aan de redactie van RTV Oost. Dam is dirigent van het jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle. "Blijkbaar heeft u niet ver genoeg gespeurd, want er is wel degelijk een nieuwe jas gegoten om het oubollige Volkslied Overijssel zoals dat op uw website is gedeeld."
Dam heeft gelijk. Nota bene in opdracht van Provincie Overijssel, dat een wedstrijd uitschreef, heeft het Vuurvogel Jeugdorkest in 2011 een winnende remake gemaakt van het Overijssels volkslied. Inclusief professioneel vastgelegde lyric-videoclip. Sterker nog, het volkslied heeft nadien zelfs twee keer live geklonken met het voltallige orkest in het Provinciehuis in Zwolle.

Collectief vergeten

De remake uit 2011 moet op onverklaarbare wijze in collectieve vergetelheid zijn geraakt. Zodanig dat GroenLinks en ChristenUnie vorige week bij de Provinciale Staten het voorstel indienden om een nieuw Overijssels volkslied te kiezen. "Het huidige volkslied van Overijssel uit 1951 is nauwelijks bekend onder onze inwoners", schreven de partijen. "Het kan prima worden vervangen door een actueler eigentijdser volkslied met aandacht voor waarden als noaberschap."
Het voorstel werd uiteindelijk niet daadwerkelijk in stemming gebracht. "Vraag jezelf af: hoe erg is het dat het volkslied niet leeft?", zei commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag bij de Provinciale Statenvergadering. "Wie zit te wachten op een nieuw volkslied?" Waarop GroenLinks en ChristenUnie hun plan introkken. En daarmee blijft de versie uit 1951 gehandhaafd, luidde de conclusie.
Overijssels volkslied uit 1951:
Maar die conclusie is tegen het zere been van alles wat jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle een warm hart toedraagt. Immers, deze vereniging heeft amper een decennium geleden kosten noch moeite gespaard om te komen tot een moderne versie van het Overijssels volkslied. "Uiteraard is onze Commissaris van de Koning in tussentijd alweer vervangen en is hem deze versie misschien ontgaan", schetst Dam een verzachtende omstandigheid.

'Veel potentie'

Terug naar 2011. Een tijd waarin de provinciale politiek wel urgentie voelde voor een nieuw volkslied. De provincie vroeg Overijsselaars om een eigen interpretatie te maken van het Overijssels Volkslied van Johannes Polman uit 1951. Een opdracht waar De Vuurvogel enthousiast mee aan de slag ging. En als winnaar uit de bus kwam.
'De Vuurvogel heeft in haar videofilmpje een nieuw en fris volkslied gepresenteerd dat de potentie heeft om een vaste plaats te veroveren in het Overijsselse muziekleven', luidde het juryoordeel destijds. De Vuurvogel ontving bovendien 5.000 euro voor de clubkas en mocht een geluidsopname maken in een professionele geluidsstudio. De wedstrijd was bedoeld om kunst en cultuur in Overijssel te stimuleren.
Overijssels volkslied uit 2011:

Uitnodiging provincie

Elf jaar later kunnen we voorzichtig concluderen dat het nummer de door de jury geschetste potentie niet helemaal heeft waargemaakt. Maar daar liggen ze bij De Vuurvogel niet wakker van. "Is het een probleem dat niemand het kent?", vraagt Dam zich af. "Ik denk het niet. We hebben ons best gedaan destijds om er wat van te maken. En daar ook heel veel lol aan beleefd. Maar het is wel schrijnend dat men bij de provincie niet weet van het bestaan van dit nummer, terwijl het initiatief van hen kwam."
Inmiddels is het bestaan van de versie van De Vuurvogel ook weer bekend op het provinciehuis in Zwolle. "We hebben hierover contact gehad met elkaar", zegt Dam. Excuses van de provincie kwamen er overigens niet. "Maar dat is wat mij betreft ook helemaal niet nodig hoor. Onze verstandhouding met de provincie is hartstikke goed en dat willen we graag zo houden."
De provincie ging vanochtend zelfs nog een stapje verder in een poging het foutje recht te zetten. De Vuurvogel werd namelijk uitgenodigd om in januari te komen spelen op de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Vanmiddag kreeg Dam echter het bericht dat dat feestje toch niet doorgaat. "Ze wilden het bij nader inzien toch niet te groot maken allemaal."
Op promotie vanuit de provincie voor het bestaande volkslied hoeft De Vuurvogel niet te rekenen. "Een mooi initiatief om de identiteit en cultuur van Overijssel een gezicht te geven", noemt commissaris van de Koning Andries Heidema het lied. "Vervolgens is het niet aan de overheid, maar aan de samenleving, om te bepalen of zo’n initiatief gedragen wordt en onderdeel wordt van het dna. Dat is duidelijk niet het geval. Wij voelen niet op dit moment de noodzaak om daar een stimulerende rol in te spelen. Er zijn grote uitdagingen in onze samenleving. Stikstof, energie, wonen. Ik noem er zo een paar. Laten we vooral daarop onze energie zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.