Nieuws

Zorgpremie Menzis stijgt het hardst in jaren: acht euro per maand erbij

Het kantoor van Menzis in Enschede
Het kantoor van Menzis in Enschede © ANP
Klanten van Menzis betalen volgend jaar 141,25 euro per maand voor de meest gekozen basisverzekering. Dat is een stijging van 8 euro per maand en de hoogste stijging in jaren. Volgens Menzis, een van de grootste zorgverzekeraars in Overijssel, gaat de premie omhoog vanwege de oplopende zorgkosten, veroorzaakt door onder meer de vergrijzing, hogere lonen in de zorg en duurdere behandelingen.
De maandpremie van de basisverzekering van Menzis steeg voor 2022 met 'slechts' 3,25 euro, een stuk lager dan komend jaar het geval is. "We voelen dat de premiestijging van acht euro een groot bedrag is", zegt Dirk Jan Sloots, financieel bestuurder bij Menzis. "We vinden het jammer dat we het moeten vragen, maar het is wel een weerspiegeling van de zorgkosten. Ook zijn de reserves die Menzis inzet om de premie te dempen, minder groot dan vorig jaar."

Hogere kosten

De hogere zorgpremie is volgens Menzis aan meerdere factoren te wijten. "Hogere kosten door duurdere materialen in de zorg en ook de lonen in de zorg stijgen. Bovendien is er meer vraag naar zorg en worden behandelingen steeds mooier, maar ook duurder", aldus Sloots. Ook de vergrijzing speelt volgens hem een rol. "Op het gebied van chronische ziekten zien we echt een toename en daardoor een stijging van de kosten."
De maandpremie van Menzis bedroeg in 2018 nog 119 euro per maand. In 2023 loopt dat op naar 141,25 euro. Menzis verwacht dat de middeninkomens het hardst geraakt worden door de premiestijging. "Vanuit de overheid is er voor de lagere inkomens een goede compensatie, via een hogere zorgtoeslag", vertelt Sloots.
De zorgpremie van Menzis sinds 2018:
De zorgpremie van Menzis sinds 2018
De zorgpremie van Menzis sinds 2018 © RTV Oost
Zorgverzekeraar CZ waarschuwde vrijdag dat 'de grenzen van het zorgsysteem zijn bereikt'. Menzis ziet het minder somber in en wijst daarbij op eigen maatregelen. "Simme technologie, preventie, slim nadenken over waar de zorg wordt geleverd en niet te lange wachtlijsten", noemt Sloots als voorbeelden.

Onderhandelingen ziekenhuizen

Vorig jaar verliepen de onderhandelingen met de ziekenhuizen in Overijssel over de nieuwe zorgcontracten zeer moeizaam. Pas een week voor de jaarwisseling was er witte rook tussen Menzis en de grotere ziekenhuizen. Ook nu zijn de gesprekken volgens Sloots 'best ingewikkeld'. "Er liggen allerlei vraagstukken, bijvoorbeeld over energiecompensatie, covid en de verwachte stijging van de cao in de ziekenhuizen."
Anders dan vorig jaar heeft Menzis voor 2023 een 'klantbelofte': de verzekeraar belooft dat haar klanten volgend jaar sowieso bij het eigen ziekenhuis terechtkunnen, ook nu er nog geen overeenstemming met de ziekenhuizen is bereikt. "Daarmee nemen we de onzekerheid alvast weg", aldus Sloots. Ongeveer de helft van de inwoners van Twente is verzekerd bij Menzis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.