Nieuws

Niet alle 'probleembussen' in IJssel-Vecht voor 11 december gerepareerd

Een elektrische bus aan de oplader op station Zwolle
Een elektrische bus aan de oplader op station Zwolle © ANP
Het lukt niet om alle elektrische bussen van Keolis in de regio IJssel-Vecht voor 11 december gerepareerd te hebben, op het moment dat vervoerder EBS de concessie overneemt. In ongeveer een vijfde van de te repareren bussen is de chauffeurscabine niet op tijd aangepast, meldt de provincie.
Vervoerder EBS verzorgt vanaf 11 december het busvervoer in IJssel-Vecht, dat is ruwweg de regio Midden-Overijssel en Zwolle. De vervoerder is verplicht om alle bussen van Keolis over te nemen, maar de bussen kampen al van begin af aan met mankementen.

Keuring

Vanwege de overname door EBS keurt het bedrijf TÜV Nord momenteel alle bussen in de regio IJssel-Vecht opnieuw. Daarbij kwam onder meer het probleem met de elektrische oprijplaten aan het licht, waardoor rolstoelgebruikers al anderhalve maand lang niet met de bus kunnen. De provincie verwacht dat dat probleem eind deze week in alle bussen verholpen is .
Maar het aanpakken van de mankementen in de chauffeurscabine - zoals problemen met de rugleuning van de chauffeur - vergt in sommige gevallen meer tijd. De provincie verwacht dat de problemen in tachtig procent van de bussen voor 11 december is aangepast, maar dat bij een vijfde van de bussen die deadline dus niet gehaald wordt.
Voor elke bus die op de overnamedatum nog niet is goedgekeurd door TÜV Nord, krijgt Keolis minder geld.

Boete

Keolis kreeg afgelopen zomer een boete van 600.000 euro voor de aanhoudende problemen met de zogenoemde Chinese BYD-bussen. Dat was een boete van vijfduizend euro per bus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.