Nieuws

Burgerweeshuis en Deventer Schouwburg komen mogelijk onder één dak

De Deventer Schouwburg
De Deventer Schouwburg © ANP / Jan Boeve
De gemeente Deventer wil laten onderzoeken of poppodium Burgerweeshuis kan intrekken bij de Deventer Schouwburg. Het Burgerweeshuis ziet helemaal niets in het onderzoek en wil zo snel mogelijk verhuizen naar het Havenkwartier, zoals eerder is besproken.
De gemeente is eigenaar van het pand van de Deventer Schouwburg, het voormalige filmhuis De Keizer en de Leeuwenkuil. Onder de naam De Nieuwe Keizer wil de gemeente die plek verbouwen tot een multifunctioneel centrum. Ondertussen zou het Burgerweeshuis verhuizen van de Bagijnenstraat naar het Havenkwartier.

Risico's verkleinen

"We hebben twee gedegen onderzoeken voor Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer laten doen", zegt Wethouder Ilse Duursma. Volgens haar tonen de onderzoeken aan dat beide projecten 'kwetsbaar' zijn. Door het Burgerweeshuis onder te brengen in De Nieuwe Keizer, kunnen ze elkaars risico's verkleinen, vermoedt Duursma. "Het is het onderzoeken waard."
Het Burgerweeshuis is het absoluut niet eens met het plan van de wethouder. "Al sinds 2014 zijn de gemeente en het Burgerweeshuis bezig met plannen voor verbouwing of verhuizing en in januari 2022 heeft de gemeenteraad de nieuwe locatie vastgesteld. Het college heeft echter besloten om eenzijdig af te wijken van deze afspraak."

Vertraging

Volgens het poppodium zorgt dit onderzoek alleen maar voor vertraging, waardoor ze onnodig lang blijven zitten in een pand dat niet meer volstaat. "Per 2026 moet nieuwe huisvesting zijn gerealiseerd. Anders is het niet meer mogelijk om de volle breedte van popcultuur in Deventer te realiseren zoals de gemeente en het Burgerweeshuis zich wensen. Het Burgerweeshuis zal in zijn huidige vorm verdwijnen."
Het onderzoek naar de variant 'Burgerweeshuis en De Nieuwe Keizer onder één dak' neemt volgens de gemeente zo'n zes maanden in beslag. Als het is afgerond, liggen er drie 'gelijkwaardige onderzoeken'. Het is vervolgens aan de gemeenteraad een keuze te maken.
Duursma: "Het is niet de bedoeling dat het Burgerweeshuis er maar zo 'bij' komt in het pand aan de Keizerstraat. Er komt een plan waar beide gelijkwaardig in moeten zitten. Het poppodium, schouwburg en een ontmoetings- en evenementenlocatie onder één dak. Centraal gelegen in De Kien, tussen station en de binnenstad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.