Nieuws

Meer toeristen in bijna alle Nederlandse provincies maar niet in Overijssel, hoe dan?

Camping De Koeksebelt aan rivier de Vecht
Camping De Koeksebelt aan rivier de Vecht © ANP
14,6 miljoen gasten; zoveel verbleven er in het derde kwartaal van dit jaar in Nederlandse hotels, campings, vakantiehuisjes op parken en in groepsaccommodaties. Dat is vijftien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En een recordaantal bovendien. Goede cijfers ook voor bijna alle provincies, maar Overijssel is een vreemde eend in de bijt. Daar daalde het aantal gasten in het derde kwartaal juist ten opzichte van vorig jaar. Hoe zit dat?
Kwamen er in het derde kwartaal van vorig jaar nog 957.000 toeristen naar Overijssel, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 932.000. Dat is een daling van 2,6 procent. De meeste provincies, Noord-Holland voorop, zagen het aantal toeristen juist stijgen. Overijssel is met buurprovincie Gelderland en Zeeland de vreemde eend in de bijt.

Niet slecht

In absolute aantallen doet Overijssel het zo slecht nog niet, overigens. Het laat de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland en Utrecht (ruim) achter zich. Maar die provincies zagen het laatste kwartaal het aantal bezoekers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar wel stijgen, in tegenstelling dus tot Overijssel.
Is er ook een verklaring voor die daling? Volgens het CBS, dat de toerismecijfers in Nederland heeft uitgeplozen, komt het omdat Overijssel, naast Duitsers, over het algemeen Nederlandse gasten ontvangt. Net als Gelderland en Zeeland, trouwens. Campings en de huisjesterreinen ontvingen in vergelijking met vorig jaar minder Nederlandse gasten. Andere provincies krijgen meer buitenlanders op bezoek. Die zijn vooral ook geïnteresseerd in de grote steden.

Kaartje

Wil jij zien hoe de 14,6 miljoen gasten in Nederland zich het afgelopen kwartaal verspreidden over de provincie, kijk dan op onderstaand kaartje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.