Nieuws

Herbert en John zien komst gigantische windmolens niet zitten: "Gezondheid staat voorop"

Herbert wijst aan wat de beoogde plek voor een windmolen is
Herbert wijst aan wat de beoogde plek voor een windmolen is © RTV Oost
Stel: je laat een huis bouwen, aan de rand van Vriezenveen, op een rustige plek met vrij uitzicht. Ideaal toch? Dat vindt ook Herbert Koppelman, maar daar dreigt nu verandering in te komen. Want er liggen plannen om voor zijn huis een gigantische windmolen te bouwen. En daar is hij niet blij mee.
Herbert woont sinds 2017 met zijn vrouw en vier kinderen in een vrijstaande woning aan de Buitenlandweg. En dat is ook de grens van het zoekgebied voor de plaatsing van windturbines. Hoeveel er dat precies worden en hoe groot die dan zijn, is ook nog onduidelijk. Maar uit onderzoek van adviesbureau Bosch en Van Rhijn blijkt dat het gebied tussen Almelo, Vriezenveen en Tubbergen "erg kansrijk" is om windenergie te winnen.
De windmolens die kunnen er komen, hebben een maximale hoogte van 240 meter. Een gigantisch formaat dus, maar dat is niet zozeer het bezwaar van Herbert. "Gezondheid staat bij ons voorop. Want het geluid komt er straks echt bovenuit. Dat geluid ga je in deze rustige omgeving echt als storend ervaren."
Omwonenden beoogd windmolengebied in opstand: "Gezondheid staat voorop"
Herbert vreest dan ook dat het storende geluid zijn leven en dus ook nachtrust gaat beheersen. Iets waar hij niet op zit te wachten. Vooral niet omdat hij met zijn gezin gelukkig is op de plek waar ze nu wonen. "Maar dat dreigt te veranderen", haakt hij erop in.

Uitzicht op windmolens

"Kijk, als je hier naar buiten kijkt zie je weilanden en daarachter een weg. Achter die weg begint het zoekgebied", wijst hij vanuit zijn woonkamer naar buiten. Er zijn verschillenden scenario's. Zo kunnen er turbines op 350, 600 of 800 meter afstand komen. Dat is nog niet vastgelegd. Ook de hoogte staat nog niet vast, stelt de provincie Overijsel.
John Nijhuis woont ook aan de rand van het zoekgebied. Niet in Vriezenveen, maar een stukje verderop. In Geesteren. Hij legt uit hoe er gezocht wordt naar plekken om een windturbine te plaatsen. "Ze trekken een cirkel van 350, 600 of 800 meter om elke woning. Alle plekken die buiten die cirkels vallen, zijn potentiële plekken voor windmolens."
Achter de weg begint het gebied dat 'kansrijk' is voor de bouw van windmolens
Achter de weg begint het gebied dat 'kansrijk' is voor de bouw van windmolens © RTV Oost / Arjan Staal

'Grote zorgen'

John woont in een groene omgeving. Zijn vrijstaande huis is omgeven door grasland en bomenrijen. "De landschapsvervuiling door die grote windmolens, daar wen je wel aan. Vooral als deze bomen allemaal blad hebben, dan valt dat wel mee. Maar ook mij gaat het om gezondheid."
De Geesternaar woont al 48 jaar aan de Witteveenseweg. Zorgeloos, tot het moment dat er een megastal in de buurt dreigde te komen. Die kwam er uiteindelijk niet, maar nu dient het volgende dossier zich aan. "We maken ons grote zorgen. Over onze gezondheid, met name over onze nachtrust. Daar heeft in Nederland geloof ik iedereen recht op."

'Geen inspraak'

Overijssel en de gemeenten Almelo, Twenterand en Tubbergen vinden het belangrijk dat het in windprojecten ook een rol spelen. Onder de noemer burgerparticipatie. "We stellen heel veel vragen en die worden ook netjes verzameld", vertelt Herbert. Toch is hij niet tevreden over het proces. "De moeilijke en technische vragen worden niet beantwoord. Want die zouden voor een volgende fase zijn. Ook is ons onduidelijk wat onze plek op de participatieladder is."
Het is heel goed dat de omwonenden hun zorgen uiten
woordvoerder provincie Overijssel
Het geeft de Vriezenvener dan ook weinig vertrouwen voor het proces. "We hebben geen inspraak. En het begrip draagvlak, dat in het Klimaatakkoord is vastgelegd, dat is vervangen door acceptatie."
De weerstand onder de omwonenden begrijpen de provincie en drie betrokken gemeenten. "Het is heel goed dat de omwonenden die ook uiten. Want alleen op die manier kunnen we ons beleid en onze plannen verbeteren", stelt een woordvoerder van de provincie.

Andere plekken

Hoe de elektriciteitsopwekking in Overijssel tot stand moet komen is al vastgelegd in de Regionale Energie Strategie. Dat moet met zonne- en windenergie gebeuren. "Je hebt hier genoeg daken waar je zonnepanelen op kunt leggen", doelt John op de boerderijen in de omgeving. "Zorg dan dat het netwerk hier geschikt voor gemaakt wordt. Er zijn volgens mij plekken in Nederland die beter geschikt zijn voor windmolens."
Daar sluit Herbert zich deels bij aan. "Ik snap dat we, in de wereld, in Nederland, wel iets moeten doen. Dat we groene energie moeten opwekken. En ik ben ook helemaal niet tegen windmolens, maar het gaat me in dit geval om de manier waarop. Wij willen inspraak en garanties. Die hebben we nog niet. Er wordt steeds gezegd dat regelingen en garanties voor een latere fase is. Maar wat als het dan al te laat is?"
Ik wil hier niet weg
John Nijhuis

Verhuizen?

Een andere, ogenschijnlijk simpele, oplossing is verhuizen. "Ik denk dat mijn huis nu al minder waard is, vanwege de plannen. Maar ik wil helemaal niet verhuizen. Ik wil hier niet weg", zegt John stellig. Herbert staat er iets anders in. "Als je 's nachts niet kunt slapen, dan houdt het snel op en heb je geen andere keuze. Maar dat willen we graag voor zijn."
Overijssel laat in een reactie weten dat er nog niets vaststaat wat betreft de windmolens in het ATT-gebied. Het aantal, de tiphoogte en de start van de bouw is allemaal nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het onderzochte gebied als "kansrijk" wordt gezien.
Het RIVM heeft in 2020 onderzoek gedaan naar wat bekend is over de gezondheidseffecten van windturbines. Uit dat onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen geluid van windturbines en hinder, meldt die organisatie. Hoe sterker geluid in decibellen dat door de windmolens wordt veroorzaakt, des te groter is de hinder. Of mensen er ook slechter van slapen, daar kan het RIVM op basis van de beschikbare onderzoeken geen eenduidige conclusie trekken. RIVM concludeert ook op basis van onderzoeken dat de hinder die wordt ervaren ook beïnvloed kan worden door geluidgevoeligheid en de houding ten opzichte van windturbines.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.