Nieuws

Toekomstbestendige oplossing Knooppunt Raalte binnen budget niet haalbaar

Kruising N35 Raalte (kruispunt bos)
Kruising N35 Raalte (kruispunt bos) © WDW Foto’s / Wouter de Wilde
Het kon niet voor een bedrag van 50,2 miljoen euro, maar ook voor 65 miljoen euro lukt het niet. Afgelopen zomer concludeerden het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Overijssel en gemeente Raalte dat het plan voor Knooppunt Raalte niet haalbaar was binnen het oorspronkelijke budget. Met een uitbreiding van dat budget lukt het dus ook niet, blijkt nu.
65 miljoen euro is het bedrag dat nodig is als alle bedragen binnen het het oorspronkelijke budget worden geïndexeerd. De conclusie is dat ook dit budget onvoldoende is voor een toekomstbestendige oplossing. Vanwege de noodzaak voor het verbeteren van de verkeersdoorstroming en veiligheid bij Knooppunt Raalte, starten partijen daarom de gesprekken om de mogelijkheden over het vervolg van het project te verkennen.
De verbetering van Knooppunt Raalte moet zorgen voor een structurele verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming. Waar zowel auto-, trein-, landbouw-, fietsverkeer en voetgangers van profiteren.

Wat is onderzocht?

Op basis van het ontwerp uit de bestuursovereenkomst, uit 2018, zijn verschillende varianten onderzocht. Denk aan verschillende hoogtes en dieptes van de N35 en de N348. Ook is gekeken naar gelijkvloerse oplossingen voor het kruispunt en oplossingen waarbij de huidige spoorwegovergang in de N348 blijft bestaan. Voor alle varianten is gekeken of ze bijdragen aan het verbeteren van de verkeersdoorstroming en veiligheid, de hoofddoelstellingen van het project.

Wat betekent dit?

De conclusie is dat zonder extra budget een toekomstbestendige oplossing niet mogelijk is. Ook met veranderingen in het ontwerp kan er geen oplossing bedacht worden die past binnen het budget van 65 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.