Nieuws

Recordaantal Duitsers kwam afgelopen maanden naar Overijssel: "Stijging van 85 procent"

Vakantiepark Beerze Bulten in Overijssel,
Vakantiepark Beerze Bulten in Overijssel, © ANP
Ja, de Overijsselse toerismecijfers in het derde kwartaal van dit jaar zijn wat minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar het glas is zeker niet halfleeg, vindt Kennisplatform Oost. Het platform zag het aantal Duitse overnachtingen in Overijssel in de toerismesector flink stijgen in het derde kwartaal.
CBS presenteerde vandaag cijfers over het aantal toeristen dat de verschillende provincies in Nederland op bezoek kreeg in het derde kwartaal van dit jaar. Waar het overgrote deel van de provincies de cijfers zagen stijgen, was er in Overijssel juist sprake van een lichte daling.
Waar het CBS spreekt over aantallen toeristen die in het derde kwartaal een bezoek brengen aan Overijssel, kijkt Kennisplatform Oost naar het aantal overnachtingen in de provincie in een bepaalde periode. Twee verschillende grootheden, maar als het gaat om het kwartaal dat achter ons ligt, is er wel een overeenkomst. Want niet alleen het aantal toeristen in Overijssel daalde in het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ook het aantal overnachtingen bleef wat achter.
Duitsers
Overijssel moet het hebben van mensen die in eigen land op vakantie gaan en van Duitsers. En daar ligt een flinke positieve ontwikkeling, ziet Kennisplatform Oost. "Wanneer we puur naar kwartaal drie kijken, zien we dat er nog nooit zoveel Duitse overnachtingen zijn geweest in Overijssel. Maar liefst 294.000 Duitse overnachtingen hebben er plaatsgevonden het derde kwartaal in Overijssel. Een stijging van 85 procent ten opzichte van 2021 en een stijging van 8 procent in vergelijking met het laatste pré coronajaar 2019", stelt Kennisplatform Oost.
Zorgen zijn er wel over de gevolgen van de inflatie voor de toeristische sector in Overijssel. Het platform verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders aangeeft dat hun reisgedrag verandert door stijgende prijzen. "Duitsers en Belgen geven dit zelfs nog iets vaker aan", aldus Kennisplatform Oost.

Grote zorgen

De prijsstijgingen en personeelstekort leiden tot grote zorgen over de toekomst. Het is niet enkel negatief nieuws, concludeert Kennisplatform Oost, want de stijgende kosten bieden ook kansen voor Overijssel. Mensen gaan mogelijk dichterbij en korter op vakantie. Overijssel kan hierbij een goede bestemming zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.