Nieuws

Meer vogels en insecten in de tuin? Wees dan zuinig op afgevallen blad

Met bladblazers, bezems en harken gaan we in de herfst massaal het afgevallen blad te lijf in de tuin, zodat alles er weer netjes uitziet. "Niet doen", zegt ecoloog Piet Bremer. Dode bladeren brengen juist leven in de tuin.
"Zelfs op een vierkante meter kan je de natuur al helpen", vertelt Piet Bremer, ecoloog van de provincie Overijssel. Zijn tuin is niet groot, maar heeft wel een enorme rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. "Kijk, in zo'n hoop afgevallen bladeren kan een egeltje overwinteren, er kruipen insecten in waar de merel dan van kan snoepen. Dus geef de natuur de kans zich te ontwikkelen in dat kleine hoekje van je tuin."
Waarom je de dode blaadjes in je tuin niet moet opruimen

"Nette volksaard"

Meer natuur, door minder te doen. Zo simpel is het volgens Piet: "Maar wij Nederlanders houden het graag netjes. Misschien komt dat voort uit het Calvinisme, of omdat we zijn opgegroeid in een polderlandschap waar alles gereguleerd moest worden om het water buiten te houden, met rechte dijken en sloten. Het moest vooral helder en overzichtelijk zijn."
Het hoeft ook niet gelijk chaos te worden, verzekert Piet: "Je kan natuurlijk je gras en je paadjes nog prima schoon vegen. Maar schuif dan de bij elkaar geharkte blaadjes onder de heg, in de borders, of op een hoop in een rustig hoekje, en doe niet alles in de GFT-bak. Elk tuintje heeft daar wel een plekje voor. En voor je het weet stap je in je tuintje een natuurgebied in:"
"In het bos genieten van de afgevallen blaadjes, dus waarom in de tuin niet?"
"In het bos genieten van de afgevallen blaadjes, dus waarom in de tuin niet?" © RTV Oost

Kringloop

"In het bos genieten we in de herfst van de afgevallen bladeren, waarom dan in de tuin niet? De dode bladeren worden netjes afgebroken door wormen, insecten en paddenstoelen, en worden zo weer voedsel voor de boom. Dan is de kringloop weer rond. En met één boompje in de tuin waar je het blad lekker onder laat liggen creëer je al een bosbiotoopje."
Voor je het weet stap je in je tuintje een natuurgebied in
Piet Bremer, ecoloog
Ook de tuinbodem zelf profiteert enorm van afgevallen blad, weet Piet, terwijl hij een schep aarde omhoog haalt: 'Kijk, daar zie je er al één, een regenworm, een nuttige soort die je graag in de bodem wilt hebben. Hij eet de dode bladeren op, en dat worden allemaal kleine zwarte keuteltjes, die de kleur geven aan mooie humusrijke zwarte aarde. En nee, dat ruikt helemaal niet vies."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.