Nieuws

Echtpaar uit Heeten brengt hulpgoederen naar Oekraïne: "Ik doe ze het niet na"

Vrijwilligers van stichting Salland voor Oekraïne pakken de bus waarmee Jan en Gea Bisschop dinsdag naar Oekraïne rijden.
Vrijwilligers van stichting Salland voor Oekraïne pakken de bus waarmee Jan en Gea Bisschop dinsdag naar Oekraïne rijden. © RTV Oost
Incontinentiemateriaal, verbandmiddelen, sondevoeding, coronatesten, kraampakketten, alle goederen worden nauwkeurig genoteerd. Een groep vrijwilligers van stichting Salland voor Oekraïne was maandagmiddag in Raalte druk met het inpakken van een witte bestelbus. Dinsdagochtend vertrekt het echtpaar Jan en Gea Bisschop namelijk met de bus richting Oekraïne.

Relatief veilig

"Rond een uur of negen willen we vertrekken uit Heeten," vertelt Jan Bisschop. Het wordt een flinke reis. "Wij hebben contact met mensen in Oekraïne. Mocht het mis gaan dan zouden we in het ergste geval moeten omkeren. Wij zitten in het noordwesten van Oekraïne, dus het is daar relatief veilig." Het echtpaar kent de route al goed, want ze komen sinds 1996 bijna jaarlijks in Oekraïne.
Echtpaar uit Heeten brengt hulpgoederen naar Oekraïne.
Ze gaan nu ook naar een bekende plek. "We gaan naar Vadim Fus. Hij is huisarts in Oekraïne. Wij zijn jaren geleden met hem in contact gekomen. Hij heeft vier dochters, in de leeftijd van 10 tot 23 jaar." In maart van dit jaar nam Vadim contact op het Jan en Gea. "Hij vroeg of wij zijn dochters konden opvangen, en dat hebben we gedaan. Ze hebben hier in Nederland maandenlang gewerkt en ze zijn naar school geweest."
Inmiddels zijn de meiden weer terug in Oekraïne. En nu gaan Jan en Gea dinsdagochtend dus op weg om de vier zussen en hun ouders te verrassen met een bus vol broodnodige medicamenten en ingezamelde goederen van Salland voor Oekraïne uit Raalte.
Jan en Gea Bisschop uit Heeten vertrekken dinsdagochtend naar Oekraïne.
Jan en Gea Bisschop uit Heeten vertrekken dinsdagochtend naar Oekraïne. © RTV Oost

Heel moedig

"Ik vind het prachtig. Er is zo een behoefte aan daar. Als je ziet wat wij hier allemaal hebben en wat zij daar niet hebben, dan moeten we dit gewoon doen. Hier kunnen we voor de rest weinig, maar wel inzamelen en geven," vertelt vrijwilliger José Jansman. Met pen en papier in haar hand noteert ze alle goederen die in de bus worden gepakt. Zelf zou ze niet snel richting Oekraïne gaan. "Het is heel mooi wat Jan en Gea doen, maar het is mij veel te ver. Ik heb daar niets te zoeken. Er zijn genoeg andere mensen die daar heel goed werk kunnen doen. Laat ons hier ons werk maar doen."
Ook vrijwilliger Diny Kappers heeft bewondering voor het echtpaar. "Ik vind het heel moedig en ik neem aan dat het mensen zijn die weten wat ze doen. Maarja, ik doe het ze niet na," vertelt ze. "Mijn taak is hier denk ik. Dat gevoel van onmacht probeer ik om te zetten door hier aan het werk te zijn. En het is een heel gezellig team."
Rob Aa is initiatiefnemer van de stichting Salland voor Oekraïne.
Rob Aa is initiatiefnemer van de stichting Salland voor Oekraïne. © RTV Oost

Groot hart

Rob Aa is initiatiefnemer van de stichting Salland voor Oekraïne. Hij ontzettend blij dat Jan en Gea richting Oekraïne gaan. "Het zijn mensen met een groot hart. Ze zijn serieus, zorgvuldig en zeer deskundig. Ze kennen de wegen en ze kennen de mensen. Voor ons als vrijwilligers zijn zij ook onze helden." Vanuit Nederland gaat Rob Aa het transport nauwlettend volgen. "Jan en Gea houden ons op de hoogte en er gaat pers mee. Ze sturen filmpjes en foto's, dus we gaan het allemaal zien en volgen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.