Nieuws

Ook zorgpremie Salland Zorgverzekeringen fors omhoog: 14 euro per maand erbij

Zorgverzekering / zorgverzekeraar
Zorgverzekering / zorgverzekeraar © iStock
Slecht nieuws voor klanten van Salland Zorgverzekeringen: de verzekeringsmaatschappij uit Deventer verhoogt volgend jaar de premie voor de basisverzekering met 14 euro per maand. Klanten betalen straks voor zo'n verzekering 134.90 euro per volwassene. Volgens de zorgverzekeraar is het noodzakelijk om de premie te verhogen vanwege de oplopende zorgkosten.
Vorig jaar had de verzekeringsmaatschappij heel ander nieuws voor haar klanten: toen kon ze de premie verlagen naar 120.90 euro per maand, op basis van het wettelijk eigen risico van 385 euro. Die verlaging was mogelijk, omdat de verzekeraar minder geld had uitgegeven door corona.

Stijging

Door de oplopende zorgkosten, zag de verzekeraar zich dit jaar genoodzaakt om de premie dus te verhogen. Ook concurrent Menzis verhoogt om die reden de premie voor de basisverzekering. Klanten betalen daar volgend jaar 141.25 euro per maand, dat is een stijging van 8 euro ten opzichte van dit jaar.
Zorgpremies stijgen in 2023
Dat de zorgkosten zo hard oplopen, komt volgens Salland Zorgverzekeringen door het groeiend aantal inwoners en vergrijzing. Ook de hoge personeels- en energiekosten en de inflatie zorgen voor een forse stijging van de zorgkosten. “Dat is logisch, maar niet acceptabel. We moeten de stijgende kostentrend echt doorbreken om nu en in de toekomst passende zorg te kunnen blijven bieden”, laat voorzitter Petra Teunis van de Raad van Bestuur van Salland Zorgverzekeraar weten.
Winstoogmerk
Teunis benadrukt nog eens dat de zorgverzekeraar geen winstoogmerk heeft. "97 procent van de opbrengen van de zorgpremies gaat direct door naar de zorg. De overige inkomsten zijn om de organisatie en overige kosten te dekken en om reserves aan te houden zodat verzekerden kunnen vertrouwen op een organisatie die de uitgaven kan blijven betalen."
Om ervoor te zorgen dat de premies niet nog verder gaan stijgen de komende jaren pleit Teunis voor een nieuwe aanpak. "We moeten inzetten op gezondheid en het verminderen van de zorgvraag is daarbij ontzettend belangrijk. Alleen dan kunnen we voorkomen dat de premies onbetaalbaar worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.