nieuws

OM eist anderhalf jaar cel voor dodelijk ongeluk Enschede

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
De officier van justitie heeft anderhalf jaar cel geëist tegen een 22-jarige man uit Enschede. De man reed in 2013 tegen een boom op de Tubantiasingel in Enschede. Een 18-jarig meisje dat bij hem achterin in de auto zat, overleed door het ongeluk een paar dagen later in het ziekenhuis.
"Het is niet uit te leggen om een andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf te eisen in een zaak als deze", zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo. Volgens hem heeft de man met zinloos en roekeloos gedrag het leven van een jong meisje op zijn geweten.

Drank en drugs gebruikt

De feiten liegen er niet om. De 22-jarige zou in de nacht van 17 augustus 2013 stevig gedronken hebben. Hij blies uren na het ongeluk nog ruim twee keer de toegestane hoeveelheid voor een beginnend bestuurder. Ook zou hij voorafgaand meerdere keren softdrugs gerookt hebben. Daarnaast zouden de gordels van de achterbank niet gewerkt hebben. Eerder die dag zou de man zijn achterbank opnieuw hebben bekleed, maar deed dat zo dat de gordels onbruikbaar werden.
Daar bleef het volgens de officier van justitie niet bij. De man zou onderweg naar de Tubantiasingel al aangesproken zijn op zijn verkeersgedrag door vrienden die voor hem uit reden. De Enschedeër zou onderweg steeds zijn snelheid hebben laten vieren om vervolgens met een noodgang aan te komen scheuren. "Hij reed wel 100 tot 200 kilometer", verklaarde één van de vrienden van de verdachte tegenover de politie. Daarnaast was de nacht van het ongeluk een natte nacht. "Het miezerde aan een stuk. Alleen daarom al had meneer rustig moeten aandoen" aldus de officier van justitie.

Moeder deed het woord

De moeder van het slachtoffer vertelde in een emotionele verklaring hoe de dagen na het ongeluk eruit zagen. "De ergste nachtmerrie van een moeder werd waarheid", zei de vrouw. De moeder nam het de man ook kwalijk dat hij op de sterfdag van haar dochter op zijn Facebookpagina filmpjes van racende auto's plaatste. "En dan krijg je een brief van meneer met een spijtverklaring, wat moet ik daar dan van geloven?", aldus de moeder.
De advocaat van de Enschedeër vroeg de rechtbank om de straf te beperken tot een lange werkstraf. De verdachte zei in zijn laatste woord dat hij spijt had. "Ik had gewild dat het mij was gebeurd, dat ik op die plek had gezeten", zei de man tot slot. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.