Nieuws

Brand zorgcentrum hakt er in bij hulpdiensten: "Flink ontdaan door alles"

Hulpdiensten uit verschillende delen van de provincie kwamen helpen
Hulpdiensten uit verschillende delen van de provincie kwamen helpen © RTV Oost / Mark Bakker
Het was onoverzichtelijk en soms chaotisch bij zorgcentrum Krönnenzommer in Hellendoorn. Hulpdiensten moesten gisteravond zestig mensen uit het brandende pand bevrijden, sommigen in rolstoelen of ziekenhuisbedden. "Mensen in de laatste fase van hun leven, die dit nog moeten meemaken. Dit had echt impact op onze mensen", zegt brandweerwoordvoerder Mariska Bussink.
De brand bracht zowel de brandweer als de BHV'ers om meerdere redenen in de problemen. Allereerst de locatie: het zorgcentrum ligt in de bossen, dik vier kilometer van Hellendoorn. Een relatief smalle weg loopt langs de dennenbomen naar het gebouw.

Evacuatie

Een tweede uitdaging is het evacueren: er zitten veel oudere mensen in het pand, die soms slecht te been zijn. "De eerste eenheden zagen direct dat we moesten opschalen", zegt Bussink. Al snel stond het vol met ambulances en brandweerwagens van corpsen verspreid over Twente en IJsselland.
Terwijl de brandweer op zoek ging naar de brandhaarden, moest het BHV-team iedereen veilig naar buiten brengen. "Er stonden veel ambulances bij het pand, we hadden genoeg mensen om iedereen te helpen." Twee slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rook hadden ingeademd.

Opvangplekken

Vierenzestig bewoners zijn tijdelijk op andere plekken opgevangen. Ze worden verspreid over twee plekken op het eigen terrein van Krönnenzomer en in lokaties 't Wedervoort in Wierden en Het Rembrandt in Nijverdal.
"Vandaag is er brandonderzoek om te kijken naar de rook- en roetschade", zegt Bussink. "Er was brand op drie verschillende plekken, het is nog niet duidelijk hoe die in verband stonden."
"Gisteravond was voor iedereen erg indrukwekkend, voor de mensen in het zorgcentrum maar ook voor onze mensen. Iedereen is flink ontdaan door alles", zegt Bussink. Burgemeester Eijbersen ging gisteravond langs bij de brand. "Ik heb iedereen gesproken en ben erg onder de indruk van hoe de hulpdiensten hebben opgetreden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.