Nieuws

Veldzichtdrama Balkbrug: minister vanmiddag bij herdenkingsbijeenkomst voor slachtoffer

Na de dodelijke steekpartij werden bij de kliniek spontaan kaarsjes opgestoken en schriftelijke steunbetuigingen neergelegd.
Na de dodelijke steekpartij werden bij de kliniek spontaan kaarsjes opgestoken en schriftelijke steunbetuigingen neergelegd. © ANP / Sem van der Wal
Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming woont vanmiddag een herdenkingsbijeenkomst bij voor het slachtoffer van het 'Veldzichtdrama' in Balkbrug. De bewindsman komt naar Zwolle om zo zijn medeleven te betuigen aan de aangeslagen collega's van de doodgestoken sociotherapeute. Deze bijeenkomst staat overigens los van de crematie vandaag van de 43-jarige medewerkster, moeder van drie kinderen.
Op de dag van de uitvaart komt het personeel op een andere locatie in Zwolle bijeen om hun omgekomen collega te herdenken. De vrouw werd vorig weekend doodgestoken door een cliënt van de psychiatrische kliniek Veldzicht in Balkbrug. Na zijn daad pleegde de man zelfmoord. De cliënt stak ook nog twee andere personeelsleden neer, maar zij werden al vrij kort daarna weer ontslagen uit het ziekenhuis.

Hart onder de riem

Een woordvoerder van de minister bevestigt desgevraagd dat de bewindsman de herdenkingsdienst voor de omgekomen sociotherapeute bijwoont. Die bijeenkomst wordt eind van de middag gehouden.
Omdat het onderzoek naar de fatale steekpartij nog in volle gang is, zal de minister niet nader ingaan op de toedracht van het incident. Ook zal hij geen beleidsinhoudelijke mededelingen doen. "Dit is vooral bedoeld als hart onder de riem van het personeel", aldus de woordvoerder.

Psychose

De minister heeft eerder al een onderzoek aangekondigd naar de toedracht van de steekpartij. Medewerkers, die getuige waren van het incident, zijn op basis van wat ze zagen ervan overtuigd dat de dader ten tijde van het misdrijf een psychose had. Het personeel van Veldzicht heeft veel ervaring met psychische klachten.

Voetbalclub

Zoals gemeld stond ook de Zwolse voetbalclub CSV'28 vorige week uitgebreid stil bij de dodelijke steekpartij. Twee elfjarige dochters - een tweeling - en een negenjarig zoontje van het slachtoffer voetballen bij deze vereniging. Reden voor de club om een digitaal condoleanceregister te lanceren, dat veelvuldig is ondertekend als steunbetuiging aan de kinderen en partner van het slachtoffer.

Toename geweld

Na de steekpartij vorig weekeinde beklaagde het personeel van Veldzicht zich over het toenemende geweld binnen de kliniek van cliënten richting medewerkers. De vakbonden eisen opheldering hierover.
Het actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde afgelopen weekeinde uitgebreid aandacht aan de veiligheid binnen Veldzicht. De twee oud-medewerksters Lenny en Alma zijn al jaren met Veldzicht in een slepende rechtszaak verwikkeld, omdat ze door cliënten dusdanig zijn mishandeld dat ze PTSS opliepen en daardoor arbeidsongeschikt zijn verklaard.

Tbs-geschiedenis

Nadat Veldzicht circa 80 jaar lang een tbs-kliniek was, is de inrichting sinds 2016 een Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP); overigens het enige in zijn soort in ons land. Er worden onder anderen asielzoekers met psychiatrische problemen opgevangen. Ook de veroorzaker van de fatale steekpartij van afgelopen weekeinde had een migratieachtergrond.
De begeleiding van de patiënten is uiterst intensief: voor de 175 patiënten zijn er 340 medewerkers.
Kijk hier naar de reportage die EenVandaag dit weekend maakte:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.