Giftig afvalwater stroomt weg door lek in leiding bij Hardenberg

Een transportleiding met daarin chemisch afvalwater is vorige week donderdag in Holtheme, in de omgeving van Hardenberg, lek geraakt.

Dat heeft een vertegenwoordiger van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gezegd aan het begin van de hoorzitting van de Tweede Kamer over de injecties van giftig afvalwater door de NAM in Twente.

Oude gasleiding

Het gaat om een oude gasleiding van Coevorden naar Twente die nu wordt gebruikt voor transport van het afvalwater dat afkomstig is van de oliewinning in Schoonebeek.

In een buis, die 1,7 meter onder de grond ligt, is de lekkage ontstaan. Daarbij kwam een nog onbekende hoeveelheid afvalwater in het weiland te staan.

Lek gedicht

De boer heeft de gemeente Hardenberg geïnformeerd die op haar beurt de NAM weer inschakelde. Die stelde de leiding meteen buiten gebruik, waardoor er geen water meer kon lekken. De dagen erna is de pijp opgegraven en inmiddels is de lekkage zo goed als verholpen.

Het verontreinigde water is volgens het Staatstoezicht op de Mijnen niet in de Vecht terechtgekomen. Welk effect het chemisch verontreinigde afvalwater op de omgeving heeft, is nog niet bekend.

 

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Deel dit artikel:

Reageren