Nieuws

Waarom er duizenden appels voor een schijntje af te halen zijn in Collendoorn

Roel te Velde uit Collendoorn heeft duizenden goedkope appels op de kop getikt.
Roel te Velde uit Collendoorn heeft duizenden goedkope appels op de kop getikt. © RTV Oost
Een stuk of achttien kratten met vele duizenden appels staan er bij boerderijwinkel Ydenhoeve aan de Hofsteeweg in Collendoorn. Gratis zijn ze nog nét niet, maar goedkoper ga je ze in de provincie, en misschien ook wel daarbuiten, niet vinden. "Het gaat de hele dag door", zegt Roel te Velde. "Dit weekend heb ik ook ongelooflijk veel appels verkocht."
Te Velde heeft ze op de kop getikt in de Betuwe: Elstar appels. Normaal gesproken gaan ze dezer dagen de koeling in, zodat ook in de wintermaanden nog appels van Nederlandse bodem in de supermarkt liggen.
Dit jaar echter niet. Telers laten ze liever op de grond of aan de bomen wegrotten, zag Te Velde. Reden voor hem om een hele partij appels op de kop te tikken en ze voor een spotprijsje te verkopen.

Varkens

Naast een boerderijwinkel heeft Te Velde ook varkens, als hobby. Ook die dieren lusten wel een appeltje. Als Te Velde eens een misvormd exemplaar ziet liggen, heeft hij ook daar nog wel een bestemming voor.
We gingen bij Te Velde langs:
Waarom zijn de appels in Collendoorn zo goedkoop?
De varkens zijn van het ras De Bonte Bentheimer, van die roze dieren met zwarte vlekken. "Die zijn met uitsterven bedreigd. Ik denk dat er nog driehonderd raszuivere zeugen in Nederland zijn. En daar fokken wij mee", vertelt hij terwijl hij een paar appels voor een net bevallen zeug legt. Die weet er wel raad mee.
Voor 39 cent per kilo verkoopt Te Velde de appels die hij op de kop heeft getikt. "In de winkel kosten die zo twee euro per kilo en later deze winter misschien wel drie of vier euro", voorspelt hij. Hoeveel hij er zelf voor betaald heeft, houdt Te Velde stil. "Dat moeten we niet zeggen, maar nog wel aanzienlijk minder."

Uit buitenland

Waarom zijn die appels zo spotgoedkoop? Het antwoord is de energiecrisis. Telers in de Betuwe laten ze nog liever wegrotten dan dat ze het fruit in een koeling leggen. "De energieprijzen zijn zo hoog dat het niet loont", legt Te Velde uit. Het gevolg is wel dat komende winter die appels uit het buitenland moeten komen.
Zonde, vindt Te Velde. "Het is jammer dat het allemaal weggegooid moet worden." En daarom probeert de ondernemer er nog een beetje aan te verdienen. Animo genoeg, dat is wel duidelijk. "Het gaat de hele dag door. Dit weekend ook. Ongelooflijk veel appels verkocht."

Tip gehad

Ook een vrouw staat te kijken bij de vele kratten vol die er nog liggen. "Dit is wel supergoedkoop. Ik werd getipt door een vriendin. Hier zijn appels te koop uit Nederland, dus ik moest even hier naar toe. Allemaal kan niet, ik neem denk ik een paar kilo mee."
Voor in de appeltaart, misschien? Met een lach: "Nee, ik ga ze gewoon opeten. Gewoon appels eten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.