nieuws

Lintjesregen in Overijssel: 187 onderscheidingen uitgereikt

In Overijssel zijn vandaag 187 lintjes uitgereikt. De lintjes gaan naar personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in de samenleving.

Overzicht

Wie hebben er in mijn gemeente een lintje gekregen? RTV Oost heeft een overzicht gemaakt.

Verdeling

160 mensen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 27 personen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Niemand werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook kreeg niemand in Overijssel de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau met Zwaarden.
Net als voorgaande jaren worden veel mensen onderscheiden voor hun vrijwilligerswerk voor kerken, culturele instellingen en op het gebied van sport. In 2015 er zijn minder onderscheidingen uitgereikt dan in 2014, toen kregen 211 mensen een onderscheiding.

Drie bekende Overijsselaars mogen zich Ridder noemen

Drie bekende Overijsselaars die zijn onderscheiden, zijn zangeres en presentatrice Marga Bult uit Denekamp, shorttrackcoach Jan-Herman Mogendorff uit Lonneker en filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal uit Genne bij Hasselt, bekend van de film 'Houdt God van vrouwen?'. Allen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Bult kreeg de onderscheiding voor haar muziekcarrière, het maatschappelijk initiatief 'Kans voor een Kind' en haar uitzonderlijke inzet voor de stichting Gichon, een stichting die zich inzet voor kinderen in Wit-Rusland.
Mogendorff heeft vanaf de jaren negentig het shorttrackschaatsen in Nederland en Overijssel op de kaart gezet. Vanaf 1994 was hij al trainer en bestuurslid van shorttrackvereniging GO in Enschede. Daarnaast was hij bondscoach van de shorttrackploeg bij de KNSB en trainer bij het Gewest Overijssel. Veel bekende top-shorttrackers zijn door Mogendorff opgeleid.
Van Rouveroy van Nieuwaal kreeg de onderscheiding voor met name zijn films. Mede door de inzet van Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst - hoofdrolspeelster in zijn laatste documentaire - mocht hij zich vandaag een lintje op laten spelden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.