Nieuws

Boeren naar provinciehuis in Zwolle; ze eisen stopzetten handhaving

foto ter illustratie; eerder boerenprotest provinciehuis
foto ter illustratie; eerder boerenprotest provinciehuis © RTV Oost
Boeren gaan vandaag naar het provinciehuis in Zwolle om te protesteren tegen de aangekondigde handhaving met bijbehorende dwangsommen bij collega-boeren. De provincie gaat over tot handhaving, omdat er een rechterlijke uitspraak ligt over handhaving bij zogeheten PAS-melders. Overijssel ziet geen andere oplossing meer.
De boeren, die zeggen met honderden te komen protesteren, willen het provinciebestuur een brief overhandigen met daarin hun zorgen en een aantal eisen. Een van de eisen is dat de provincie per direct de aangekondigde handhaving en dwangsommen stopt. Ook willen de boeren dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen. De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en groter protest.

Ontroostbaar

Het verhaal van boer Arjan en zijn vrouw Liset uit Overijssel van vorige week heeft veel losgemaakt. Zij vertelden aan RTV Oost dat zij in een gesprek met de provincie te horen hebben gekregen dat zij hun veestapel binnen een aantal maanden drastisch moeten verkleinen, anders krijgen zij een dwangsom opgelegd van 117.000 euro per kwartaal.
Het stel is ontroostbaar en blijft zoeken naar een oplossing zodat ze kunnen blijven boeren, maar gaf aan grote zorgen te hebben over het voortbestaan van hun bedrijf. Het boerengezin verwijt de provincie dat ze toch overgaan tot handhaving, terwijl tegen hun altijd is gezegd dat zij buiten hun schuld om in de problemen zitten en dat Overijssel dus niet zou gaan handhaven.
PAS-melders zijn bedrijven die voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen; de melding was genoeg. Maar in 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programmatische Aanpak Stikstof van tafel. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor de PAS-melders. Ze zouden worden gelegaliseerd, omdat zij onder de toen geldende regels hebben gehandeld. Om dat te kunnen doen, moet er alleen wel eerst genoeg stikstofruimte zijn.
Gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel gaf in reactie op het schrijnende verhaal aan waarom de provincie juridisch geen mogelijkheden meer ziet. En 'met grote tegenzin' toch moet handhaven, al weigeren ze dat sinds 2018. Overijssel stuurde opnieuw een brandbrief naar Den Haag om snel met een oplossing te komen, omdat de provincie drastische maatregelen vreest voor een aantal PAS-melders als er niet snel stikstofruimte wordt gevonden voor de knelgevallen.
Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt achter de schermen hard te werken aan een oplossing, maar dat die nog niet is gevonden.
Zover bekend komen boeren uit de regio Hardenberg, Kampen, Staphorst en een aantal uit Twente rond 13 uur naar het provinciehuis om de overhandiging van de brief kracht bij te zetten. De boeren komen zowel met trekkers als met auto's. Het protest van deze dag moet worden gezien 'als een statement', aldus de boeren. De provincie laat weten open te staan voor een gesprek met een afvaardiging van de boeren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.