Nieuws

Kampense brandweerlieden met bezwaard gevoel naar ongevallen 'dodenweg' N50

In april kwamen een vrouw en kind om bij een frontale aanrijding op N50
In april kwamen een vrouw en kind om bij een frontale aanrijding op N50 © News United / Stefan Verkerk
De vele en heftige ongelukken op de N50 bij Kampen gaat de brandweerlieden in Kampen niet in de koude kleren zitten. Als er een nieuwe melding van een ongeval op de zogenaamde 'dodenweg' binnenkomt, gaan brandweerlieden daar met een slecht voorgevoel naar toe. De brandweer vindt dat er haast moet worden gemaakt met het veiliger maken van de weg.
Dat zegt Michel Thijssen van de Veiligheidsregio IJsselland. "Op het moment dat er een melding komt van de N50, gaat men er met een bezwaard gevoel naartoe. De vraag is dan vooral: 'Wat gaat we daar nu weer aantreffen?'"

SGP-bezoek

Vandaag bracht de SGP-fractie van Flevoland een bezoek aan de brandweer en de N50. Volgens de partij stemmen brandweerlieden onderling af wie er naar een melding op de N50 gaat, omdat niet elke brandweerman het werk aankan. Maar volgens Thijssen klopt die bewering van de SGP niet. Er is volgens hem nog niemand geweest die een uitruk naar de N50 weigerde.
Het gaat om deze tweet van de SGP:

Nazorg

Thijssen legt uit hoe de brandweermannen en -vrouwen er wél instaan. "Ze gaan met een voorgevoel naar die incidenten op de N50 toe", zegt hij. "Ze hebben op hun netvlies de beelden van incidenten die eerder zijn geweest." Daarvoor biedt de brandweer nazorg aan brandweerlieden. "Daar besteden we veel aandacht aan. Dit speelt bij de ene brandweerman of -vrouw meer dan bij de ander."
In april maakten we met een verkeersexpert een ritje over de 'dodenweg':
Met een expert verkeersgedrag de 'dodenweg' N50 bij Kampen op
De laatste jaren zijn veel ernstige ongelukken op de N50 gebeurd, ook met dodelijke afloop. In april kwamen een moeder (34) en haar dochtertje (8) om het leven, na een frontale botsing met een vrachtauto. Begin deze maand kwamen op de weg nog drie mensen om na een politieachtervolging.

Aanpassingen

Inmiddels zijn er maatregelen genomen én aangekondigd om de veiligheid te vergroten. Zo is de maximumsnelheid verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur. "Het meest belangrijk is dat er wat gedaan wordt aan de N50. Dat duurt nog steeds te lang", vindt Thijssen.
Een tijdelijke rijbaanscheiding is aangekondigd. Die zou volgend jaar klaar moeten zijn, maakte minister Harbers afgelopen juni bekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat het nog niet bekend is wanneer de rijbanen gescheiden worden. De plannen moeten volgens een woordvoerder nog nader uitgewerkt worden.
In de toekomst is het de bedoeling dat de weg breder wordt gemaakt, en dat er plek komt voor een permanente rijbaanscheiding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.