Nieuws

Windmolenverbod Mastenbroek blijft voorlopig tóch overeind: "Trap op de rem"

Opluchting bij bewoonster Bianca van der Weerdt nu het verbod op windmolens in de Mastenbroekerpolder voorlopig overeind blijft
Opluchting bij bewoonster Bianca van der Weerdt nu het verbod op windmolens in de Mastenbroekerpolder voorlopig overeind blijft © RTV Oost / Arnoud de Vries
Plannen voor de bouw van windmolens in de Mastenbroekerpolder mogen voorlopig even terug de ijskast in. Het idee om het momenteel geldende verbod op windturbines op te heffen, wordt morgenavond getorpedeerd door Provinciale Staten. Toch gaat de deur voor grootschalige opwek van windenergie bepaald niet op slot. "We trappen flink op de rem."
Windmolens zouden vanaf morgen niet langer verboden zijn in de Mastenbroekerpolder. In het gebied tussen Zwolle, Kampen en Zwartewaterland - en onderdeel van het Nationaal Landschap - heerst al jarenlang een turbine-taboe, maar Gedeputeerde Staten wilden dat verbod opheffen. In de provincie moet veel (wind)energie opgewekt worden, dus een algeheel verbod voor het gebied werd als te rigoureus bestempeld. Sterker, het dagelijks bestuur ziet wel kansen in het gebied.
Maar het verbod blijft voorlopig tóch overeind. Provinciale Staten fluit het provinciebestuur morgenavond terug.

Opgelucht

"Hier ben ik echt heel erg blij mee, ze kunnen windmolens niet klakkeloos doordrukken. Om me heen hoor ik ook veel opgeluchte reacties", reageert Bianca van der Weerdt op de aangekondigde ingreep van de Provinciale Staten. De bewoonster en voorzitter van Polderbelangen maakte zich grote zorgen over de plannen van de provincie, en de parallel daaraan lopende plannen van Ondernemerskring Genemuiden (OGK). Die presenteerden al een idee om tien windmolens (tiphoogte 250 meter) dwars door de polder te plaatsen. "Ik hoop dat het gebied nu beschermd blijft."

Windmolens niet volledig afgeschoten

Het verbod blijft voorlopig dus gehandhaafd, maar de deur naar windmolens zit niet helemaal dicht. Sterker nog, de zoektocht naar een geschikte locatie voor windturbines in het IJsseldeltagebied (waar de Mastenbroekerpolder prominent onderdeel van is) gaat juist beginnen. Het provinciebestuur krijgt de opdracht om samen met de drie omliggende gemeenten te bepalen waar 'zoekgebieden' aangewezen kunnen worden. Oftewel: delen van het gebied waar windmolens in principe welkom zijn.
"Het lijkt hetzelfde, maar dan in een ander jasje", erkent Luuk Folkerts, Statenlid namens de Partij voor de Dieren en een van de initiatiefnemers voor de aanpassing in het beleid. "Maar we trappen flink op de rem."
De crux is dat de meerderheid geen molens midden in de polder wil hebben
Luuk Folkerts, Partij voor de Dieren
"De gedeputeerde leek een shortcut te nemen door het verbod voor het hele gebied eraf te halen. Nu gaat het proces zoals we dat ook bij het andere Nationale Landschap in onze provincie, Noordoost-Twente, hebben gevolgd. Gemeenten kijken naar gebieden waar het zou kunnen, en dan denk ik aan industriegebied of langs de autoweg bijvoorbeeld. Want de crux is dat de meerderheid geen molens midden in de polder wil hebben."

Plan voor 10 windmolens

Welke gevolgen dit heeft voor de plannen van de ondernemers uit Genemuiden? "Die kunnen wel inpakken", stelt Folkerts. "Daarom zeg ik ook dat deze verandering, wat een detail lijkt, er wel degelijk toe doet."
Bij de OGK zien ze dat overigens totaal niet zo. "Feitelijk verandert er niet zo veel", zegt voorzitter Berthran Selles. "De zoektocht naar een geschikt gebied blijft, en als je goede argumenten hebt, ben je kansrijk. En volgens mij hebben wij goede argumenten. De industrie moet van fossiele brandstoffen af, voor ons is dit de manier. Of dat ook op het industrieterrein of langs de weg kan? Volgens mij niet, je hebt te maken met afstanden tot woningen en dergelijke. Als het kon, zouden we het direct doen."

Voldoende steun voor wijziging

De wijziging wordt morgenavond besproken in een statenvergadering over de Omgevingsvisie. Het amendement en een bijbehorende motie over dit onderwerp worden gesteund door onder meer de collegepartijen, waardoor een meerderheid gegarandeerd is. Daarmee gaat een streep door het oorspronkelijke plan van Gedeputeerde Staten om het verbod op windmolens voor het hele IJsseldeltagebied op te heffen.
De zoekgebieden moeten - na overleg met Zwolle, Kampen en Zwartewaterland - binnen een jaar bekend zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.