nieuws

Armeense gemeenschap herdenkt in Almelo dat genocide honderd jaar geleden begon

Armeense genocidemonument
Armeense genocidemonument
Bij het Armeense genocidemonument in Almelo wordt vanavond de Armeense genocide herdacht, die honderd jaar geleden begon. In 1915 begon in het Ottomaanse rijk de vervolging van de Armeense minderheid. Honderdduizenden Armeniërs kwamen daarbij om het leven. Volgens Armenië was er sprake van genocide, Turkije verwerpt die term.
Op 24 april 1915, in de nadagen van het Ottomaanse rijk, begon de vervolging van de Armeense minderheid. In het toenmalige Constantinopel, dat nu Istanbul is, werden honderden Armeense intellectuelen opgepakt en vermoord. In de jaren daarna werden Armeense mannen vermoord en werden vrouwen, kinderen en ouderen op dodenmars gestuurd.

Discussie over aantal slachtoffers

Armenië zegt dat 1,5 miljoen mensen zijn vermoord in die periode en dat er sprake van genocide is. Turkije spreekt van 200.000 tot 500.000 slachtoffers en ontkent dat het om genocide ging. Zeker is dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Andere landen, zoals Frankrijk en sinds kort ook Duitsland, erkennen de genocide wel. Nederland spreekt formeel van de 'kwestie van de Armeense genocide'.
De herdenking in Almelo is georganiseerd door de Armeens Apostolische Kerk Nederland en de stichting Armenian Genocide Memorial Almelo. De herdenking begint om 18.00 uur. Ook in Assen en in Istanbul wordt stilgestaan bij de dood van honderdduizenden Armeniërs.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.