Nieuws

Boeren protesteren bij provinciehuis om handhaven bij PAS-melders van tafel te krijgen

Boeren bij provinciehuis Zwolle
Boeren bij provinciehuis Zwolle © RTV Oost / Chantal Everaardt
Enkele honderden boeren zijn vanmiddag bij het provinciehuis in Zwolle om te protesteren tegen de aangekondigde handhaving bij zogeheten PAS-melders. De provincie wil eigenlijk niet handhaven, maar ziet door een rechterlijke uitspraak geen andere oplossing meer. De boeren willen onder meer dat de aangekondigde handhaving van tafel gaat.
De boeren hebben een brief aangeboden aan het provinciebestuur, met daarin hun zorgen en een aantal eisen. Naast het van tafel halen van de handhaving en de bijbehorende dwangsommen, willen de boeren ook dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen. De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en groter protest.
Beelden van het protest:
Boerenprotest in Zwolle
Gedeputeerde Tijs de Bree van Overijssel zei eerder dat de provincie juridisch geen mogelijkheden meer ziet handhaving te voorkomen. Sinds 2018, toen het eerste verzoek daarvoor kwam, weigert Overijssel dat steeds. Maar door een uitspraak van de rechter is er geen andere mogelijkheid meer, aldus de gedeputeerd. Overijssel stuurde vorige week opnieuw een brandbrief naar Den Haag om snel met een oplossing te komen, omdat de provincie drastische maatregelen vreest voor een aantal PAS-melders als er niet snel stikstofruimte wordt gevonden voor de knelgevallen.
Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt achter de schermen hard te werken aan een oplossing, maar dat die nog niet is gevonden.
PAS-melders zijn bedrijven die voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen; de melding was genoeg. Maar in 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programmatische Aanpak Stikstof van tafel. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor de PAS-melders. Ze zouden worden gelegaliseerd, omdat zij onder de toen geldende regels hebben gehandeld. Om dat te kunnen doen, moet er alleen wel eerst genoeg stikstofruimte zijn.
Aanbieden van brief aan provinciebestuur
Aanbieden van brief aan provinciebestuur © RTV Oost / Chantal Everaardt
Boeren bij provinciehuis Zwolle
Boeren bij provinciehuis Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.