Nieuws

'Kruisboogschutter Almelo had thuis heel wapenarsenaal, ook vuurwapens'

De kruisboogschutter tijdens een eerdere zitting via een videoverbinding
De kruisboogschutter tijdens een eerdere zitting via een videoverbinding © ANP
Behalve twee kruisbogen en een hele reeks aan messen, had de Almelose kruisboogschutter ook vuurwapens in huis. Dat melden bronnen aan RTV Oost. Uit die informatie komt ook zijn drang naar drugs en moorden naar voren.
Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen Maral (52) en Zonund (70) met in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door de val wel zwaargewond. De dertigjarige man, die daarna met ontbloot bovenlijf en met een kruisboog op zijn balkon stond te zwaaien, is verdachte in de zaak.

Onder invloed

Hij gaf in verhoren al toe een drugsgebruiker te zijn en dat hij onder invloed 'een ander mens' is. De lsd-zegels die bij doorzoeking in zijn appartement zijn gevonden onderschrijven dat. Ook stond hij bij meerdere mensen bekend als gebruiker. Op nieuwjaarsdag 2021 stak hij zichzelf onder invloed in zijn buik. Dat was zo ernstig dat hij door het ziekenhuis moest worden behandeld.
Naasten verklaren in rechercheverhoren nog diezelfde dag de woning van de kruisboogschutter te hebben opgeruimd. Daar troffen ze een heel wapenarsenaal aan. Een geweer, meerdere handpistolen, twee kruisbogen, messen en een kris (Indonesische dolk, red.). Deze zouden door hen zijn meegenomen.
Die fascinatie voor wapens komt ook terug in foto's en video's die op zijn gegevensdragers zijn gevonden. Zo zijn er foto's gevonden van een handvuurwapen én een automatisch vuurwapen. In een video is te zien hoe hij met het automatische wapen schiet in een bos. En op die uitgebreide wapenverzameling was hij kennelijk trots, getuige de foto waarop te zien is hoe hij een deel van die wapens op een bed heeft uitgestald.

48 uur wakker

Tijdens eerdere voorbereidende zittingen werd duidelijk dat uit bloed- en urineonderzoek niet naar voren kwam dat er drugs in het spel zouden zijn. Al moet daarbij in het achterhoofd worden gehouden dat de man door het schot in zijn borst bij zijn uitschakeling fors bloed verloor en in het ziekenhuis bloed toegediend heeft gekregen.
Pfff, wat een drug
Kruisboogschutter
Daarbij komt dat de eerste zak urine door ziekenhuispersoneel per abuis is weggegooid, waardoor alleen een tweede zak onderzocht kon worden. Wel zijn er lsd-sporen in het haar van de kruisboogschutter gevonden. Bij de doorzoeking van zijn flatwoning zijn ook lsd-zegels gevonden.
Uit WhatsApp-berichten die hij aan een vriend stuurde blijkt dat de kruisboogschutter de avond voordat het drama zich voltrok onder invloed van drugs verkeerde. "Pfff, wat een drug", stuurde hij op 16 september om 19.51 uur. Het bericht dat vrijwel direct daarop volgt: "Kan ik niet meer handelen." In politieverhoren zegt die betreffende vriend te vermoeden dat de verdachte op het moment dat de berichten zijn gestuurd al 48 uur wakker is en onder invloed van drugs.

Coronamaatregelen

De Almeloër blijkt ook een afkeer te hebben tegen de coronamaatregelen. Zo is hij op een foto te zien met een shirt waarop 1,5 meter doorgestreept is en de boodschap "free society" zichtbaar is. Hij staat geposeerd met een wapen en draagt een masker. Uit berichten die hij online zette blijkt hij ook niets op te hebben met de mensen die zich wel aan de coronamaatregelen houden.
Afmaken, allemaal
Kruisboogschutter
Drugs en de fascinatie voor moorden lijken een grote rol in het leven van de verdachte te spelen. De twee komen samen in berichten die hij in een groepsapp stuurde. "Afmaken, allemaal" en "zal ik het trippend doen, dan weten ze dat het menens is" lijkt hij op het deel van de samenleving te doelen die de covidmaatregelen wél naleeft.

Moordhandboek

Zijn extreme gedachten plaatst hij ook op het online platform Quora. Dat is een soort platform waar vragen kunnen worden gesteld en leden met elkaar in gesprek kunnen. Zijn gedrag en posts zouden zó extreem zijn, dat hij volgens bronnen geweerd zou zijn op het platform.
Daarnaast blijkt uit zijn zoekgeschiedenis en meerdere bestanden op zijn laptop, dat hij zich al langere tijd verdiepte in moorden. Op zijn laptop is onder meer een 'moordhandboek' gevonden. Daarin staan uitgebreid meerdere moordscenario's beschreven en hoe deze moeten worden uitgevoerd.
Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak 'kruisboogschutter' in de rechtbank in Almelo. Daar is in totaal vier dagen voor uitgetrokken. Te weten op 18, 21, 28 en 29 november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.