Nieuws

Organisatoren paasvuur moeten stikstofuitstoot laten berekenen: "Dit is einde traditie"

Paasvuur, foto ter illustratie
Paasvuur, foto ter illustratie © ANP
Meerdere organisatoren van paasvuren in Overijssel moeten een extern onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke schadelijke uitstoot van het vreugdevuur, zoals te hoge stikstofwaarden. Zij hebben daar deze week een brief over ontvangen van de provincie. De organisatoren vrezen dat de paasvuren volgend jaar niet meer door kunnen gaan. "Dit is einde traditie."
De provincie vraagt de organisatoren van het paasvuur om een zogenoemde Aerius-berekening te laten maken. Die moet worden uitgevoerd door een extern bureau, waarbij wordt berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten en of die uitstoot mogelijk neerdaalt in kwetsbare Natura 2000-gebieden.
"Zo'n onderzoek kost al gauw 400 tot 500 euro", zegt Jos Harmelink, organisator van het paasvuur in Vasse. "Wij werken hier met vrijwilligers, dus wie gaat dat ophoesten? Ik kan de vrijwilligers toch niet vragen om allemaal even honderd euro in te leggen?"

Andere maatregelen

De organisatoren van het paasvuur wordt in de brief van de provincie ook opgedragen om te onderzoeken of het paasvuur schadelijk is voor beschermde diersoorten in de omgeving. Ook moeten ze maatregelen nemen om te voorkomen dat er dieren gedood worden bij het ontsteken van het paasvuur.
"Kleine zoogdieren kunnen zich in de bult gaan nestelen. Een goede afrastering van het vuur kan dat voorkomen", schrijft de provincie.
Het paasvuur in Dijkerhoek
Het paasvuur in Dijkerhoek © ANP

'Einde oefening'

Harmelink spreekt van 'complexe regelgeving, die ook hoge kosten met zich meebrengt'. Hij verwacht dat hij voor 'zijn' paasvuur in Vasse geen vergunning meer kan krijgen. "Want we zitten hier in Noordoost-Twente allemaal dichtbij Natura 2000-gebieden. Dit is echt einde oefening van een traditie die al sinds mensenheugenis plaatsvindt."
Ook de organisatie in Espelo - in 2012 verantwoordelijk voor het grootste paasvuur ter wereld - schrok van de brief. "Heel zuur als -ie binnenkomt", vertelt Marc Oostenenk. "Al zat het er ook wel aan te komen. De bouw zit op slot, iedereen krijgt ermee te maken. Dus wij ook."
Het paasvuur in Dijkerhoek is eveneens bekend met de brief. "Maar er is nog niets concreets en de overleggen lopen nog, dus ik wil daar nu niks over zeggen", vertelt organisator Arjan Veneklaas.
Dit is echt einde oefening van een traditie die al sinds mensenheugenis plaatsvindt
Organisator paasvuur Vasse

Onduidelijk

Hoe het nu verder moet, durft Oostenenk van het paasvuur in Espelo niet te zeggen. "De papierwinkel wordt groter, de charme gaat er zo van af. Als het nog door kan gaan, zal het geen wereldrecord meer worden. Maar we willen niet de laatste generatie zijn die paasvuren ontsteekt. Het leeft hier gigantisch."
Harmelink van het paasvuur in Vasse daarop: "Ik snap dat de natuur beschermd moet worden, maar wij nemen ook onze maatregelen. Het paasvuur was dit jaar binnen twee uur weer uit. En als het vuur te nat is, steken we het niet aan."

Communicatie

De manier van communiceren van de provincie steekt hem vooral. "We werken hier met een club vrijwilligers en deze traditie speelt al zo lang op het platteland. De provincie had het op een andere manier moeten aanvliegen, bijvoorbeeld door voor te stellen dat zij meebetalen aan het onderzoek dat we moeten laten doen."
Statenlid Stijn Hesselink (OCL) heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur. Hij noemt de brief 'meer dan belachelijk'. Het verbaast hem ook dat de provincie deze brieven gestuurd heeft. "Want de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vergunningsverlening voor paasvuren."
De provincie laat weten dat het om 73 paasvuren in Overijssel gaat. De volledige reactie van de provincie is hier te lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.