nieuws

Duizenden bezoekers uit heel Nederland herdenken in Almelo de Armeense genocide

Tussen de twee- en drieduizend mensen hebben in Almelo de Armeense genocide herdacht. Bezoekers kwamen uit heel Nederland voor de herdenking bij het Armeense genocide monument in Almelo.
Nazaten van overledenen, politici, kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en vele honderden sympathisanten waren op de bijeenkomst afgekomen. Onder hen ook veel jongeren. Voor de herdenking was er een stille tocht vanaf de R.K. begraafplaats naar de Armeense kerk. Daar begon om zes uur een ceremonie in de Armeens Apostolische kerk. Ook werden er kransen gelegd bij het genocide monument.

Historie

Op 24 april 1915 begon in het Ottomaanse rijk een campagne tegen Armeniërs met de arrestatie en executie van naar schatting 250 intellectuelen en leidersfiguren uit de Armeense gemeenschap. Vele duizenden Armeniërs werden vervolgens op gruwelijke wijze om het leven gebracht in de oorlogsjaren die volgden.
Armenië zegt dat 1,5 miljoen mensen zijn vermoord in die periode en dat er sprake is van genocide. Turkije spreekt dat tegen en stelt dat er 200.000 tot 500.000 slachtoffers waren. Het is tot op de dag van vandaag een gevoelig punt voor landen. Nederland spreekt daarom formeel van 'de kwestie van de Armeense genocide'. Frankrijk en Duitsland erkennen de genocide. 

Monument

Het Armeense genocide monument in Almelo werd een jaar geleden onthuld. De Armeense gemeenschap wil zo slachtoffers blijven herdenken en aandacht blijven vragen voor de kwestie. De onthulling van het monument leidde vorig jaar tot protesten vanuit de Turkse gemeenschap. Zij zijn het niet eens met de term 'genocide' op het monument.

Stire Kaya: Echo uit een onverwerkt verleden

Stire Kaya uit Hengelo is van Syrisch-orthodoxe komaf. Haar vroege kinderjaren bracht ze door in Oost-Turkije. Haar groot- en overgrootouders maakten in 1915 de Armeense genocide mee. Deze maakte niet alleen veel slachtoffers onder de Armeense bevolking, ook veel andere christelijke volkeren leden eronder. Maar dat laatste is veel minder bekend.
De Syrisch-orthodoxe christenen, ook wel Suryoye of Arameeërs genoemd, treden pas de laatste jaren meer naar buiten met hun verhaal. Stire Kaya legde de verhalen die ze als kind van haar moeder hoorde, vast in een boek: Echo uit een onverwerkt verleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.