Nieuws

St. Vituskerk Dedemsvaart niet onder de indruk van verbod op woord- en communievieringen

Kardinaal Wim Eijk wil dat de woord- en communievieringen in de rooms-katholieke parochies op termijn helemaal verdwijnen. Hij ziet de heilige eucharistie als kern van het christelijk geloof. In de St. Vituskerk in Dedemsvaart liggen ze niet wakker van het verbod op de woord- en communievieringen: "Er blijven nog genoeg alternatieven over."
Bij de woord- en communievieringen is het niet de priester die de gewijde hostie uitdeelt maar een pastoraal werker of een vrijwilliger. Deze praktijk is de kardinaal al jaren een doorn in het oog. Want in veel kerken is de woord- of communieviering een geduchte concurrent voor de traditionele mis.

Gehoorzaam en toch ook eigenzinnig

Ook in de St. Vituskerk in Dedemsvaart is de aangescherpte richtlijn vanuit het aartsbisschoppelijk paleis besproken. Locatiesecretaris Jan Pelgröm: "Het zoemt hier wel rond en we moeten daar wel naar toewerken. Want van iedere katholiek wordt verwacht dat-ie gehoorzaam is." Hij zegt het met een lach, want een beetje eigenzinnig zijn ze wel in Dedemsvaart.
Voorzitter Martin Huizendveld: "Ik denk dat we gewoon doorgaan met gebedsvieringen in het weekend. Tuurlijk, de eucharistie is heel belangrijk, maar de gemeenschap is voor ons ook heel belangrijk." Precies dat was de reden dat er ook in coronatijd koffie werd geschonken na de kerkdienst, tegen de richtlijnen van het aartsbisdom in.
interieur St Vituskerk Dedemsvaart
interieur St Vituskerk Dedemsvaart © Diana Niewold

Samen eten

Huizendveld: "Wij zitten hier aan de basis, we proberen het samen te rooien en naar elkaar om te zien. Zo eten we hier op zondag af en toe met een groep mensen. Pasgeleden hadden we nog een goedbezochte boerderijviering tussen de koeien en in juni hadden we een buitenviering met na afloop een taartenbuffet."
Voor Huizendveld en Pelgröm is belangrijk dat de mensen zien dat er wat gebeurt in en rond de kerk. Die is dagelijks geopend. Pelgröm: "Als woord- en communievieringen niet meer kunnen, dan zoeken we naar alternatieven. Zo hadden we in juni een buitenviering met een taartenbuffet. Als dat niet meer kan dan zoeken naar veelkleurige alternatieven. Bijvoorbeeld een dienst met het herenkoor met Gregoriaanse gezangen."
Nu zijn er nog wekelijks vieringen in de St. Vituskerk, op zaterdag of op zondag. Als er alleen maar eucharistievieringen gehouden mogen worden, dan zou dat maar eens in de maand of in de zes weken kunnen. De eucharistievieringen worden vooral door de oudere parochianen goed bezocht. Als deze mensen zijn aangewezen op een bezoek aan het eucharistisch centrum In Ommen zou dat voor velen moeilijk zijn, meent Huizendveld.

Financieel zelfstandig

De rooms-katholieke kerk in Ommen is aangewezen als eucharistisch centrum voor de hele Emmanuelparochie, waar ook de St. Vituskerk deel van uitmaakt. De parochie omvat elf geloofsgemeenschappen, van Heino tot aan Slagharen. Terwijl in Twente en Salland veel kerken moeten sluiten, is dat in de Emmanuelparochie niet aan de orde. Huizendveld denkt dat dat komt doordat de geloofsgemeenschappen destijds bij de fusie hebben bedongen dat ze financieel onafhankelijk bleven. "We moeten onze eigen broek ophouden maar we helpen elkaar ook."
De St Vituskerk is op 21 december de plek waar RTV-Oost de traditionele kerstnachtdienst opneemt.
Meer weten? Zondag 20 november in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.