Nieuws

LTO Noord: Overijssel moet extern salderen mogelijk maken om PAS-melders te helpen

LTO Noord: 'Maak extern salderen zo snel als kan mogelijk'
LTO Noord: 'Maak extern salderen zo snel als kan mogelijk' © RTV Oost/Wouter de Wilde
Maak extern salderen zo snel als kan mogelijk voor PAS-melders in Overijssel. Die oproep doet LTO Noord aan provincie Overijssel. "Door extern salderen mogelijk te maken kunnen boeren die door overheidsfalen ernstig in de problemen komen, stikstofruimte benutten van boeren die vrijwillig willen stoppen of onlangs gestopt zijn."
De oproep komt op het moment dat enkele honderden boeren bij het provinciehuis in Zwolle protesteren tegen het handhaven bij PAS-melders. Overijssel weigert al sinds 2018 om te handhaven, maar de provincie ziet door een rechtelijke uitspraak geen andere mogelijkheid meer.
Voorzitter Bruins van LTO Noord vindt dat de Rijksoverheid provincies moet helpen. "Het is een tik in het gezicht van boeren als we zien dat het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat wel ambtenaren zoekt die Schiphol aan een milieuvergunning moeten helpen of die stikstofruimte zoeken voor de A27, terwijl de provincies in de knel zitten. Als er eerst ruimte wordt gezocht voor Schiphol en de A27, maar niet voor boeren, dan is dat bovendien in strijd met het rapport van Remkes."

'Voldoen aan rapport Remkes'

Als er zicht is op legalisatie, is er volgens LTO geen handhaving meer nodig. "Als de provincie Overijssel extern salderen mogelijk maakt, komt er ruimte beschikbaar voor boeren die door willen gaan. In Gelderland wordt al op deze manier gewerkt. Door extern salderen mogelijk te maken voldoet Overijssel ook aan het rapport van Remkes, die stelde dat eerst de PAS-melders moeten worden gelegaliseerd, voordat stikstofruimte naar andere projecten kan gaan. Het kabinet heeft dit advies overgenomen."
Bruins wil de komende tijd verder in gesprek met de provincie en minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). "Het is nu tijd dat de deskundigen samen om tafel te gaan om naar een algehele oplossing te werken. Extern salderen is daarvan de start", zegt Bruins. "Vervolgens moeten alle PAS-melders en andere knelgevallen zo snel mogelijk gelegaliseerd worden. Het kan niet zo zijn dat mensen die zich altijd aan de wet hielden, nu worden getroffen door falend overheidsbeleid."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.