Nieuws

Provincie ontvangt brief met eisen rond handhaven PAS-melders, maar eisen inwilligen wordt uitdaging

Aanbieden van brief aan provinciebestuur
Aanbieden van brief aan provinciebestuur © RTV Oost / Chantal Everaardt
Met het aanbieden van een brief met zorgen en eisen over het handhaven bij PAS-melders in de provincie, is het boerenprotest bij het provinciehuis in Zwolle afgelopen. De boeren vertrekken teleurgesteld, omdat Commissaris van de Koning Andries Heidema hen niet vanaf een podium wilde toespreken. De boeren hadden gehoopt op uitleg van de situatie, maar Heidema wilde alleen binnen in gesprek met een delegatie van de agrariërs.
Enkele honderden boeren verzamelden zich aan het begin van de middag, om te protesteren tegen de aangekondigde handhaving bij zogeheten PAS-melders. De provincie wil eigenlijk niet handhaven, maar ziet door een rechterlijke uitspraak geen andere oplossing meer.
In de brief die de boeren hebben aangeboden aan het provinciebestuur staan hun zorgen en een aantal eisen. Naast het van tafel halen van de handhaving en de bijbehorende dwangsommen, willen de boeren ook dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen.
De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en groter protest. Als dat niet gebeurt, krijgt het protest van vandaag een vervolg, aldus de actievoerders.
CdK Heidema en gedeputeerden De Bree en Ten Bolscher kwamen het provinciehuis uit om de brief in ontvangst te nemen. Daarbij ontstond enige discussie: de boeren wilden dat Heidema de mensen uitleg gaf over de situatie vanaf een podium, maar Heidema weigerde dat. Hij wilde wel met een delegatie van de boeren in gesprek in het provinciehuis. Maar dat weigerden de boeren weer.
Uiteindelijk kwam er geen gesprek en is het nu dus wachten op een reactie van de provincie op de inhoud van de brief. De boeren vertrekken teleurgesteld richting huis, bang dat er niet aan eisen wordt voldaan. "We hebben niks meer te verliezen."

'Kan eis om te stoppen niet inwilligen'

Na afloop zei gedeputeerde De Bree dat hij op dit moment niet kan afzien van handhaving en legaliseren. Hij is wel blij met het protest van de boeren van vanmiddag: dat leidt namelijk tot meer aandacht en grotere druk die ervoor moeten zorgen dat het Rijk en de provincies samen aan de slag gaan. "Ik hoop dat we over twee weken meer duidelijkheid kunnen geven, dat het perspectief waar de boeren om vragen er ook is. Maar de simpele eis 'stop met handhaven' kan ik nu niet inwilligen."
De Bree heeft er vertrouwen in dat de aandacht door het protest, ertoe leidt dat een oplossing dichterbij wordt gebracht. "De gesprekken die we onder meer gisteren bij een boer aan tafel hebben gehad (waar ook minister Van der Wal van Stikstof bij was, red.) geven mij het idee dat de urgentie in Den Haag wel doorgedrongen is."

Extern salderen

De boeren willen ook dat de provincie verder gaat met extern salderen, het opkopen van stikstofruimte van een boer die stopt gedeeltelijk inzetten voor de PAS-melders. Maar volgens gedeputeerde Ten Bolscher is het niet zo gemakkelijk te regelen.
"Er is vorig jaar een uitspraak gedaan waarin wordt gezegd dat je eerst moet toetsen of je die vergunning wel mag gebruiken, en dat je de vergunningruimte eerst moet gebruiken om ervoor te zorgen dat er minder stikstof in de natuur terechtkomt. En als je dat niet kunt aantonen om die stikstofruimte aan een ander over te dragen."
Dat is waarom we als provincie zeggen 'de deur staat op een kier voor extern salderen', het kan in Overijssel, maar onder bepaalde voorwaarden. Want het moet wel zeker zijn als je dan een vergunning geeft. Het moet niet zo zijn dat je een vergunning afgeeft waarvan je weet dat de eerste de beste keer dat het aangevochten wordt, die vergunning onderuit gaat. Dan help je mensen van de regen in de drup."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.