Nieuws

Geen nieuwe jeugdleden: toneelvereniging Luttenberg stopt na 45 jaar

De cast van toneelvereniging LUTO uit Luttenberg
De cast van toneelvereniging LUTO uit Luttenberg © LUTO
Nog twee weekenden gaan ze knallen, daarna valt het theaterdoek definitief. Toneelvereniging LUTO uit Luttenberg stopt ermee. Na 45 jaar is besloten er een punt achter te zetten, omdat zich geen nieuwe leden melden. "Ik hoopte dit veertig jaar te kunnen doen, maar dat zit er helaas niet in", zegt Elza Vrielink (20), het jongste LUTO-lid.
In gemeenschapscentrum Elckerlyc in Luttenberg wordt deze week nog volop gerepeteerd. Vrijdag 18 november is de première van hun laatste voorstelling "Of Je Worst Lust", waarmee ze twee achtereenvolgende weekenden op de planken staan.

'Hilarisch verhaal'

"Nog één keer halen we alles uit de kast om spetterend te eindigen", vertelt regisseur Jürgen Veldhuis. Het podium in Luttenberg is ingericht als een camping, waar het verhaal van de zussen Carin en Petra zich afspeelt. De camping loopt slecht en er moet iets bedacht worden om meer bezoekers te trekken. "Het wordt een hilarisch verhaal, er moet wel gelachen worden."
Wij waren bij een van de laatste repetities:
Toneelvereniging LUTO uit Luttenberg repeteert voor de allerlaatste voorstelling
Mirjam Lammers (59) is al veertig jaar actief bij LUTO. "Ik heb alle rollen al gespeeld. Jong, oud, een hoer, echt alles", lacht Lammers. "Natuurlijk is het zonde dat dit stopt, maar er komt geen jeugd bij. Ze weten waarschijnlijk niet hoe leuk het is om je in te leven in een ander personage."
Het spelen zal ik wel gaan missen, de rest minder denk ik
Mirjam Lammers (59), actrice bij LUTO
Toch zou Lammers sowieso na deze voorstelling stoppen, ook al zou er wel nieuwe aanwas zijn gekomen. "Het houdt een keertje op. Het is niet alleen het spelen, ook alle randzaken. Het opbouwen, de kleding, de PR, alles regelen, ik ben nu 's avonds liever thuis. Het spelen zal ik wel gaan missen, de rest minder denk ik."
"Je moet er ook rekening mee houden dat je zeker drie maanden bezig bent met zo'n voorstelling", legt regisseur Veldhuis uit. "Het is niet alleen hier in het gemeenschapscentrum elke week oefenen, thuis ben je dan ook nog de tekst aan het leren. Door corona zijn bij veel mensen andere dingen hiervoor in de plaats gekomen. Iedereen heeft tegenwoordig veel te doen, dan wordt het gewoon lastig."
Toneelvereniging LUTO uit Luttenberg repeteert voor de allerlaatste voorstelling
Toneelvereniging LUTO uit Luttenberg repeteert voor de allerlaatste voorstelling © RTV Oost
De 20-jarige Elza Vrielink, die de rol van bruid speelt in de laatste voorstelling, baalt er wel van dat LUTO stopt. Vanaf de basisschool speelt ze al mee als figurant. "Vroeger deden nog wel eens vriendinnen mee, maar tegenwoordig niet meer. Iedereen is druk met studie, het is gewoon niet de goede timing nu. Het is jammer dat er geen jongere leden bij zijn gekomen."

'Ga het enorm missen'

"Ik had gehoopt dit veertig jaar te kunnen doen", vervolgt Vrielink. "Net zoals de oudere spelers hier, maar dat zit er helaas niet in. Ik ga het wel enorm missen. De repetitieavonden op donderdag zijn altijd heel gezellig. Vorige week was het bijvoorbeeld twee uur 's nachts voordat ik naar huis ging."
Jürgen Veldhuis vertelt dat LUTO alles in het werk heeft gesteld om nieuwe leden te vinden. "Oproepen op Facebook, Instagram, in het dorpsblad, maar daar komt geen enkele reactie op, dan houdt het op. In dorpen om ons heen zie je ook dat toneelverenigingen stoppen, heel jammer."
Zaterdag 26 november staan de leden van LUTO voor de laatste keer op het podium, voor een uitverkochte zaal. Alleen voor de voorstelling van zaterdag 19 november zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Of er na de laatste voorstelling een traantje gelaten wordt? "Ik ben bang van wel", zegt Mirjam Lammers. "Het is toch een periode die je afsluit, dus het zal wel even slikken worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.