Inkomens het laagst in Kerkelanden in Almelo; het hoogst in Graveland in Deventer

De Almelose buurt Kerkelanden is een van de armste buurten van Nederland. Tenminste: als je kijkt naar het gemiddelde inkomen van de mensen daar. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost naar de hoogte van de loonstrookjes in bijna alle 15.000 Nederlandse wijken en buurten.

Kerkelanden valt net buiten de landelijke top tien van laagste inkomens, maar die top tien wordt gedomineerd door studentenbuurten. Zo zal het niemand verbazen dat het gemiddelde jaarinkomen het laagst van heel Nederland is op een studentencampus, in dit geval die van Delft.

17.200 euro per jaar

Wat verdient iemand gemiddeld in Kerkelanden? 17.200 euro per jaar bruto, ruim 1400 euro in de maand. En dat is dan alleen het gemiddelde van mensen met een vorm van inkomen. Partners en kinderen moeten daar in de regel ook van leven. Dat inkomen in Kerkelanden bestaat overigens opvallend vaak uit een uitkering: ww, bijstand of bijvoorbeeld vervroegd pensioen.

58 procent van de inkomens daar komt binnen via een uitkeringsinstantie of pensioenfonds. De gemiddelde inkomens in de Almelose wijk zijn nog lager dan die van de studentencampus van de Universiteit Twente in Enschede, waar het ook geen vetpot is, maar de bewoners nog een paar honderd euro meer verdienen per jaar.

Probleem in Almelo

Het echte probleem lijkt toch vooral in Almelo te liggen, want ook de nummer drie en vier in deze Overijsselse ranglijst van wijken bevinden zich in Almelo. De Enschedese campus uitgezonderd liggen de drie armste buurten - opnieuw alleen gekeken naar de gemiddelde inkomens - in Almelo.

En in de landelijke top 50 van láágste inkomens blijft het daar niet bij. Niet minder dan zeven Almelose buurten horen bij de armste vijftig van Nederland. En tel daar één Deventer buurt en twee Enschedese buurten bij op en Overijssel is op zijn zachtst gezegd oververtegenwoordigd aan de verkeerde kant van de ranglijst. Aan de andere kant komen we Overijssel niét tegen. In de top vijftig van rijkste buurten staat er geen een uit onze provincie.

Graveland in Deventer

In Graveland in Deventer verdienen de mensen het meest van heel Overijssel, maar staat op de landelijke ranglijst op plek 70. Wat de mensen hier verdienen? 65.200 euro per jaar. Een alleraardigst loonstrookje natuurlijk, maar dat valt in het niet bij de Wassenaarse buurt De Kieviet, waar het gemiddelde jaarinkomen op 130.600 euro lag.

Hoe hoog is het gemiddelde salaris in jouw buurt?

Door: Jody Ummels

Deel dit artikel:

Reageren