Nieuws

Shirley is vrijwilliger bij de Kindertelefoon: "Verhalen spoken wel eens door je hoofd"

Vrijwilliger Shirley Burer werd overvallen door het nieuws dat de locatie aanstaande zomer sluit
Vrijwilliger Shirley Burer werd overvallen door het nieuws dat de locatie aanstaande zomer sluit © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Het zijn soms schrijnende verhalen die Shirley Burer (27) uit Almelo als vrijwilliger bij de Kindertelefoon aanhoort. Kinderen die vertellen over het seksueel misbruik dat een van de ouders bij ze pleegt of hoe ze worden verwaarloosd. Natuurlijk zijn er ook veel leuke gesprekken. Het is werk waar Shirley voldoening uit haalt. "Dat is het sociale vuurtje dat in mij brandt."
Vijf jaar geleden begon ze als vrijwilliger, toen nog als rechtenstudent. Want naast alle taaie theorie van wetten en regels, zocht ze naar een manier om ook haar sociale kant te kunnen aanspreken. "Dus ben ik gaan zoeken naar vrijwilligerswerk. Toen ik het googelde, stond de Kindertelefoon als eerste zoekresultaat bovenaan", herinnert Shirley zich.
Inmiddels is ze afgestudeerd en werkt ze als jurist. Maar de Kindertelefoon speelt nog steeds een belangrijke rol in haar leven. Zo zit ze maandelijks zes tot negen uur aan de telefoon, leidt ze nieuwe vrijwilligers op en zit ze in de klankbordgroep.
Shirley is vrijwilliger bij de Kindertelefoon: "Verhalen spoken wel eens door je hoofd"

Toiletongelukje

In dat lustrum heeft ze talloze kinderen een luisterend oor geboden. "Als ik ze moet geloven, heeft half Nederland al eens naast de wc gepoept", vertelt ze lachend. Het zou gaan om een uitdaging op TikTok waarbij kinderen de Kindertelefoon bellen om hun toiletongelukje op te biechten.
Onder tieners, bij wie de hormonen door het lijf gieren, komt er een nieuw en spannend onderwerp in hun leven. "Er bellen ook kinderen die verliefd zijn", zegt Shirley met een glimlach. En die gevoelens kunnen tot hoofdbrekens leiden. "Omdat ze bijvoorbeeld op hun leerkracht of buurvrouw verliefd zijn. Dan willen ze weten wat ze moeten doen."
De Kindertelefoon heeft zeven locaties met in totaal ruim 650 vrijwilligers. De vestigingen zitten in Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en dus Almelo.

Aangrijpende verhalen

Problemen van een heel andere omvang komen ook ter sprake. En die verhalen blijven nog wel een tijdje door het hoofd van de vrijwilliger spoken. Bijvoorbeeld over seksueel misbruik. "Een kind vertelde dat het werd misbruikt door een van de ouders. De andere ouder wist daar ook van", vertelt ze met een ernstige blik.
Ik voelde me óók machteloos
Shirley
Dat verhaal greep Shirley aan. "Vooral omdat het al jarenlang gebeurde. Zonder ingrijpen van die andere ouder. Ik kan me voorstellen dat het kind zich machteloos voelde, maar ik voelde me óók machteloos. Want je mensenhart wil helpen."

Anoniem

En dat heeft allemaal te maken met de anonimiteit van de Kindertelefoon. Zowel de telefonisten als de kinderen zijn en blijven anoniem. Tenzij de bellers aangeven dat ze uit die anonimiteit willen stappen en professionele hulp willen, want pas dan geldt de meldplicht. "Dan kunnen we ze 'warm' overdragen aan de hulpinstanties."
Als ze dat niet willen, kunnen de telefonisten toch iets voor ze betekenen. Alleen al door een luisterend oor te bieden, maar daarnaast kunnen ze ook samen naar een oplossing zoeken. Zoals bij het zoeken van iemand uit de directe omgeving die in vertrouwen genomen kan worden.

Sluiting

Ondanks dat Shirley het werk al jaren met voldoening doet, dreigt daar verandering in te komen. Onlangs is aangekondigd dat er een einde komt aan de Almelose locatie. Per 1 juli 2023 sluiten de deuren na veertig jaar. Dat vanwege bezuinigingen die volgens het bestuur noodzakelijk zijn, aangezien het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de structurele extra financiering stopzet. Vanwege diezelfde reden moet ook de Rotterdamse vestiging sluiten.
"De keuze voor het sluiten van de fysieke locaties is gebaseerd op praktische gronden. Zo is er onder andere gekeken naar het beschikbare regionale vrijwilligerspotentieel in de directe omgeving van onze locaties. Voor Almelo geldt dat het werven van een grote diverse groep vrijwilligers lastiger is dan in de andere steden. Daarnaast wonen de meeste vrijwilligers verder weg van de locatie", laat de Kindertelefoon in een reactie weten.
Het functioneren van de locatie Almelo heeft in dat besluit geen enkele rol gespeeld. "Alle locaties functioneren goed en zijn ons even dierbaar."

Onverwachts

Het nieuws kwam voor de Almelose vrijwilligers als donderslag bij heldere hemel. "We kregen het meegedeeld. We waren helemaal niet op de hoogte dat dit speelde", vertelt Shirley. Ze maakt zich onder meer zorgen over hoe met minder locaties toch alle kinderen te woord gestaan kunnen worden.
Daar heeft de Kindertelefoon iets op bedacht. De vijf locaties die overblijven worden 'versterkt' en er wordt een digitale belkamer ingericht. Vrijwilligers kunnen dan vanuit huis in een online omgeving werken. Maar dat ziet de Almelose allesbehalve zitten. "Hoe is het contact met je collega's dan? Nu is de Kindertelefoon nog één grote familie", typeert ze.

Ventileren

Vooral na de zwaardere verhalen vindt Shirley een directe collega fijn. "Na een heftig telefoongesprek is het prettig om even bij een collega te kunnen ventileren. Dat je het erover kunt hebben en dat je vertelt wat het met je doet."
Het voelt wel alsof die deskundigheid zo aan de kant gezet wordt
Shirley
Daarnaast voelt een deel van de vrijwilligers zich na jaren trouwe inzet aan de kant gezet. "Ik doe dit nu vijf jaar, maar er zijn ook collega's die dit al achttien jaar doen. Het voelt wel alsof die deskundigheid zo aan de kant gezet wordt."

Hart volgen

Toch komt er volgende zomer echt een einde aan veertig jaar Kindertelefoon in Almelo. De stichting hoopt dat zoveel mogelijk vrijwilligers willen meedenken over de invulling van de online belkamer. Shirley vreest dat een deel van de vrijwilligers dat niet ziet zitten. Zelf voelt ze er weinig voor. "Als zo'n belkamer echt de enige oplossing is... Dan zou ik toch mijn hart moeten volgen en mij op een andere manier voor kinderen en jongeren gaan inzetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.