Nieuws

Wie wonnen de prijzen voor beste boek van Overijssel?

Winnares van de aanmoedingsprijs Juliëtte Rosenkamp
Winnares van de aanmoedingsprijs Juliëtte Rosenkamp © RTV Oost
De boeken 'Wij waren supermannen' en Het Alerdinck Mysterie zijn vanavond verkozen tot beste boeken van Overijssel van 2022. Aan de prijs is een cheque van vijfhonderd euro verbonden. De aanmoedingsprijs ging naar Juliëtte Rosenkamp uit Deventer.
In de categorie non-fictie ging de prijs naar schrijfster Machlien Vlasblom voor haar boek 'Wij waren supermannen'. Een verhaal over de broers Jan er Herman Heukels. Twee broers die kozen voor het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog. Herman Heukels was als fotograaf bij een grote razzia in Amsterdam. Enkele foto's die hij maakte, groeiden uit tot iconische beelden van de Jodenvervolging.

Broer ook fotograaf

Ook zijn broer was fotograaf en zo belandde hij onder meer bij de slag om Arnhem. Het boek vertelt het levensverhaal van de beide mannen, naast de vele foto's die in het boek zijn opgenomen. "Heel bijzonder", reageerde winnares Machlien Vlasblom op de uitverkiezing van haar boek. "Het is zo'n heftig verhaal waarvan je zou willen dat het fictie was." Maar dat is het dus nadrukkelijk niet.
Ook in de categorie fictie werd vanavond een cheque uitgedeeld. Er waren drie boeken genomineerd waar dat er zeven waren in de categorie non-fictie. Het verleidde de voorzitter van de jury tijdens de uitreiking tot een uitnodiging aan schrijvend Overijssel. "Schrijvers van fictie, meld je volgend jaar aan voor de prijs beste boek van Overijssel."

Vermaard landgoed

Die prijs ging vanavond naar Almar Otten, de schrijver van het boek 'Het Alerdinck Mysterie'. Het is een verhaal gebaseerd op de geschiedenis van den Alerdinck, het vermaarde landgoed onder de rook van Zwolle. Op het toppunt van de Koude Oorlog werden er op hoog niveau oost-west conferenties georganiseerd op het landgoed. De thriller van Otten duikt in deze geschiedenis.
Ook Otten was uiteraard erg gelukkig de winst. Wat hij met het geld gaat doen, de cheque van vijfhonderd euro die hoort bij de prijs, kon de schrijver nog niet zeggen.

Aanmoedingsprijs

Een aanmoedigingsprijs was er ook. Die ging naar kinderboekenschrijfster Juliëtte Rosenkamp. Volgens de jury 'een absolute duizendpoot binnen de jeugd- en kinderboekenafdeling.'
"Alles begint bij kinderen", benadrukte Rosenkamp toen haar gevraagd werd naar het belang van schrijven voor kinderen. Eigenlijk verwijzend naar het motto: jong geleerd, is oud gedaan. Als kinderen op vroege leeftijd beginnen met lezen en ontdekken van boeken is de kans groot dat ze ook op oudere leeftijd nog lezen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.