Overig

Documentaire ‘De vergeten missie’, UNIFIL-veteranen terug naar Libanon

In 'De vergeten missie' worden UNIFIL-veteranen gevolgd die terugkeren naar Libanon
In 'De vergeten missie' worden UNIFIL-veteranen gevolgd die terugkeren naar Libanon © RTV Oost
In de RTV Oost documentaire 'De vergeten missie' reist een groep UNIFIL-veteranen terug naar het land waar zij hebben gediend: Libanon. Onder leiding van veteraan Bert Kleine Schaars uit Deventer bezoekt de groep hun eigen militaire posten, het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Libanon en brengen ze een eerbetoon bij het monument voor de gevallen militairen. Verslaggever Teun van der Velden en cameraman Marcus Ganzevles reisden mee en maakten er een documentaire van. Deze zie je op zaterdag 19 november op YouTube en op woensdag 23 november op TV Oost.
In de RTV Oost documentaire 'De vergeten missie' reist een groep UNIFIL-veteranen terug naar het land waar zij hebben gediend: Libanon. Onder leiding van veteraan Bert Kleine Schaars uit Deventer bezoekt de groep hun eigen militaire posten, het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Libanon en brengen ze een eerbetoon bij het monument voor de gevallen militairen. Verslaggever Teun van der Velden reisde mee en maakte er een documentaire van. Deze zie je op zaterdag 19 november op YouTube en op woensdag 23 november op TV Oost.
De UNIFIL-veteranen werden destijds op missie gestuurd onder het mom van een vakantie, maar de werkelijkheid was anders. Veel van hen lagen dagelijks onder vuur, middenin een conflict tussen Israël en de Palestijnen. Voor de een is de terugkeer naar Libanon een verwerking van een trauma, voor de ander een feest der herkenning.
De documentaire volgt onder anderen Bart Kuipers uit Zwolle. In 1984 werd hij op missie gezonden als arts naar het zuiden van Libanon. Daar stak hij veel tijd in het behandelen van de lokale bevolking. Tijdens zijn terugkeer naar Libanon is te merken hoe erg de Nederlanders hierom nog worden gewaardeerd. Ook Dirk Jonker en Yeb-Jan Joustra doen hun verhaal. Dirk hield PTSS over aan zijn missie, maar wilde graag terug. Voor Yeb-Jan is het een bijzondere reis, samen met zijn zoon.
‘De vergeten missie’ zie je vanaf zaterdag 19 november op RTV Oost YouTube en op woensdag 23 november om 17.30 uur op TV Oost. De tv-uitzending wordt woensdagavond elk uur herhaald en is ook op zondag nog een aantal keren te zien. Kijk voor alle uitzendtijden op rtvoost.nl/tv.
TV Oost kijk je hier: rtvoost.nl/ontvangst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.