Nieuws

Drie van de vier verdachten in MH17-proces veroordeeld tot levenslang

Gedenksteen ramp MH17
Gedenksteen ramp MH17 © Archief RTV Oost
Drie van de vier verdachten in het omvangrijke MH17-proces zijn vanmiddag door de rechtbank van Schiphol veroordeeld tot levenslange celstraffen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen met een buk-raket van een vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Dit leidde tot de dood van alle 298 inzittenden. In het toestel zaten zeven Overijsselaars. Tamara Ernst uit Zwolle, Shaka Panduwinat en Paul Goes uit Enschede en Pris Rangin, Ketut Wiartini, Rishi Jhinkoe en Nisha Binda uit Almelo.
De drie verdachten die levenslang kregen zijn rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50). Vierde verdachte Oleg Poelatov (56) is vrijgesproken.
Volgens de rechtbank is bewezen dat het drietal een rol heeft gehad in het laten aanrukken of het afvoeren van de buk-TELAR, de lanceerinstallatie voor de buk-raket. Voor Poelatov geldt dat er "geen aanwijzing" is voor zijn tussenkomst, ook staat niet vast dat hij het afvuren van de buk-raket heeft kunnen voorkomen.
De raket die de vlucht neerhaalde had een "allesvernietigende werking". Het leven van alle inzittenden werd "van het een op het andere moment zonder waarschuwing op gruwelijke wijze beëindigd", aldus de rechtbank. Voor de vele nabestaanden is er "een leven voor en een leven na de ramp."
Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen het viertal. De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien. Alleen Poelatov liet zich vertegenwoordigen door advocaten. Hij heeft vanaf het begin iedere betrokkenheid ontkend en noemde het onderzoek tegen hem "onbetrouwbaar".
Met de uitspraak van de rechtbank komt een voorlopig einde aan het monsterproces, dat ruim 2,5 jaar geleden op 9 maart 2020 de eerste van bijna zeventig zittingsdagen had.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.