Nieuws

Klimaatprofessor Universiteit Twente: "We zitten op een pad om richting de 2,5 graad opwarming te gaan"

Maarten van Aalst, hoogleraar Klimaat en Rampen
Maarten van Aalst, hoogleraar Klimaat en Rampen © RTV Oost
De klimaattop in Egypte zit erop. En waar de een stond te juichen over het behaalde resultaat, is de ander minder positief. Onder hen ook Maarten van Aalst, hoogleraar Klimaat en Rampen van Universiteit Twente. Hij is net terug uit Sharm-el-Sheikh, waar de klimaattop was.
In zijn kantoorkamer in Enschede staat Maarten van Aalst in contact met de wereld. Want niet alleen als hoogleraar, ook met zijn tweede baan als directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum is hij razend druk.
Ruim een week zat hij in Egypte. "Niet aan de onderhandelingstafel tussen de politici hoor", legt Van Aalst uit. Achter de schermen was hij wel constant bezig om uit te leggen wat alle wetenschappelijke onderzoeken laten zien. En wat de opwarming van de aarde betekent voor huidige en toekomstige rampen. En dat is een verhaal waar je niet vrolijk van wordt.
Klimaatprofessor Universiteit Twente: "We zitten op een pad om richting de 2,5 graad opwarming te gaan"

1,5 graad

Een belangrijke doelstelling van de top in Egypte was om afspraken te maken, concrete plannen, over het niet verder opwarmen van de aarde dan 1,5 graad. "En die doelstelling is niet gehaald. We zitten nu op een op een pad om richting de 2,5 graden opwarming te gaan. We zien bij 1,5 graad opwarming waar we nu zitten al wat het oplevert in termen van rampen zoals overstromingen, hitte, droogtes en bosbranden overal op de wereld", vertelt Van Aalst. Volgens hem moet de knop razendsnel om. In Egypte zouden nieuwe afspraken worden gemaakt, maar dat is dus niet gebeurd.
Wel zijn landen overeengekomen dat er een wereldwijd fonds komt voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Vaak zijn dat landen die zelf maar weinig hebben bijgedragen aan klimaatopwarming. "De oprichting van dat fonds is dan nog een positief punt deze top."

Verder verduurzamen

Ook in Overijssel gaan we de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker zien, volgens van Aalst. "Heftigere extreme regenbuien, langere periodes die droog en heet zijn zoals afgelopen zomer." De hoogleraar vult aan dat er ook hier al meer mensen sterven door de warmer wordende aarde. "Die pieken zie je terug in de sterftecijfers tijdens hete periodes."
Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden? Jawel hoor, want Van Aalst blijft positief. "Juist met de hoge energieprijzen van nu ligt er juist ook een kans. Want je bent nu wel een gek als je niet je huis isoleert of zonnepanelen op je dak legt." De extra kosten die dat van huishoudens vraagt, zouden eerlijker moeten worden verdeeld. "Ik denk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.