nieuws

Plannen voor Twentekanaal bij Eefde onzeker, Raad van State kritisch op gemeente

Sluis Eefde
Sluis Eefde
De verbreding van de sluis in het Twentekanaal bij Eefde is nog geen gelopen race. De Raad van State was vandaag zeer kritisch over de rol van de gemeente Lochem om aan die verbreding mee te werken.
Lochem was aanvankelijk met veel dorpsbewoners voor een sluisverbreding die enkele woningen en natuur spaart. Maar de gemeente koos uiteindelijk om financiële redenen voor een andere variant die Rijkswaterstaat altijd al wilde.
De kans is groot dat de Raad van State het bestemmingsplan voor de sluisverbreding blokkeert, omdat financiële argumenten daarbij van minder belang zijn.
Lochem erkent dat er verder geen reden is om de variant van de dorpsbewoners af te wijzen. Volgens de dorpsbewoners is de gemeente door minister Schultz met het mes op de keel gedwongen om mee te werken aan de wens van Rijkswaterstaat.

Economische voordelen

Schultz vindt een sluisverbreding noodzakelijk om wachttijden voor schepen te verminderen en een snelle doorstroming te krijgen naar de Twentse havens. Het kanaal is al vanaf Eefde tot Delden verdiept en daarom moet de sluis ook worden aangepast om zwaarder geladen schepen door te laten. Dat levert grote economische voordelen op.
Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, dan ontstaat er forse vertraging bij de aanpak van dit knelpunt in het Twentekanaal. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.