Nieuws

Gruwelijke details kruisboogdrama worden duidelijk: "Het waren beestachtige geluiden"

Foto's van de slachtoffers van het kruisboogdrama in Almelo staan bij de rechtbank.
Foto's van de slachtoffers van het kruisboogdrama in Almelo staan bij de rechtbank. © RTV Oost
De man die Maral (52) en Zonund (70) van het leven heeft beroofd, moet als een bezetene tekeer zijn gegaan. Dat blijkt uit de gruwelijke details die vandaag tijdens de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak zijn besproken. Zo is er met een mes dwars door de voordeur van Zonund gestoken en verklaart een agent dat er "een beestachtig geluid" uit de flat klonk.
Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen Maral (52) en Zonund (70) met in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door de val wel zwaargewond. De dertigjarige man, die daarna met ontbloot bovenlijf en met een kruisboog vanaf zijn balkon schoot, is verdachte in de zaak.

Geen herinnering

Met een gebogen hoofd loopt de 30-jarige Almeloër vrijdagochtend de rechtszaal binnen. “Ik sta op slot”, reageert de verdachte op de vraag van de rechter hoe het nu met hem gaat. “Dat ik hier zo zit, is ontzettend onwerkelijk voor mij. Ik hoor wat er allemaal is gebeurd, maar ik kan me daar geen voorstelling bij maken. Er gaat te veel emotie door me heen, ik weet niet wat ik ermee aan moet.”
Uit het verslag van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de verdachte heeft meegewerkt aan het onderzoek. "Ik kan niet geloven dat ik tot zoiets in staat ben. Ik heb hier geen woorden voor." Hij ontkent niet de dader te zijn, maar omdat hij zich niets kan herinneren, bekent hij ook niet.
Ondanks die beweringen, blijkt uit het PBC-verslag dat er gaande het onderzoek steeds meer flarden naar boven zijn gekomen. Tijdens dat onderzoek zou hij ook gezegd hebben "dat de herinneringen nog wel ergens zouden kunnen zitten".

Gedetailleerde tijdlijn

De rechtbank schetst een gedetailleerd beeld van die bewuste 17e september. Maral, Zonund en de verpleegkundige zijn in de flatwoning op de tweede verdieping en worden opgeschrikt door gebonk op de voordeur. Maral doet de deur open, maar duwt deze direct weer dicht en doet deze op het nachtslot.
Vervolgens heeft de dader zestien keer met een mes op de voordeur ingestoken. Drie keer ging het mes zelfs dwars door de deur. Waarna de dader ondanks de sloten tóch door de deur kwam. Zonund en Maral werden doodgestoken.
De verpleegkundige vluchtte naar het balkon waar ze 112 belde. Ze hing aan de balustrade als ze de meldkamer smeekt om snel hulp te sturen. Als de centralist haar vraagt waarom ze aan het balkon hangt, is ze duidelijk. "Omdat ik doodsbang ben."

Meegesleurd en neergestoken

In een poging om aan de razernij te ontkomen, probeert Maral naar de slaapkamer te vluchten. Als de dader daar lucht van krijgt, gaat hij achter haar aan. Hij steekt met een mes in de slaapkamerdeur en trekt Maral uit de kamer. Ze wordt meegesleurd naar de hal, waar ze meerdere keren wordt gestoken.
Een van de agenten die bij de flat komt, hoort "een soort van beestachtige geluiden" uit de flat komen. "Ik hoorde allemaal geschreeuw uit de woning komen."

Schot in de borst

Later staat de verdachte met een kruisboog op zijn balkon. Waar hij volgens een agent nonchalant op een waarschuwingsschot reageert. De scherpschutter voelt zich ook bedreigd door de verdachte en schiet hem daarom in de borst.
Als de kruisboogschutter is overmeesterd, gaan agenten de woning van de verdachte in. Daar treffen ze een kussen met daarover een poster van Donald Trump aan waarop geschoten is. Ook zit er een pijl in een binnendeur. Daarnaast vinden ze er meerdere messen en pijlen.

Gericht geschoten

De man blijft herhalen dat hij zich er niets meer van herinnert. "Ik weet niet eens meer wat ik gisteren heb gedaan", probeert hij die bewering kracht bij te zetten. Als even later ter sprake komt wanneer hij het dossier heeft gelezen, stelt hij dat "gisteren of eergisteren" te hebben gedaan.
Ook zou de verdachte meerdere malen gericht met zijn kruisboog hebben geschoten. Op de verpleegkundige die zwaargewond onder het balkon lag, maar ook op politiemensen. Er is op afstanden van acht en 63 meter geschoten, volgens specialisten konden de pijlen allemaal dodelijk letsel aanbrengen.
Vandaag is de inhoudelijke behandeling van de zaak 'kruisboogschutter' in de rechtbank in Almelo begonnen. Daar is in totaal vier dagen voor uitgetrokken. Te weten op 18, 21, 28 en 29 november.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.