Nieuws

Zo gleed de kruisboogschutter in twee jaar tijd af

Bij het kruisboogdrama werden twee vrouwen omgebracht
Bij het kruisboogdrama werden twee vrouwen omgebracht © News United
Volop drugsgebruik, een messteek in eigen buik en het kruisboogdrama. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de 30-jarige kruisboogschutter uit Almelo zo afgleed? Dit weten we na dag één van het inhoudelijke proces.
De kruisboogschutter rondde twee mbo-opleidingen af. Een beveiligingsopleiding, maar ook de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Zijn droom is om bij het Korps Mariniers te komen en dat lijkt te lukken. Maar wegens bezuinigingen gaat dit niet door. Ondanks dat hij een contract van 4,5 jaar zou krijgen.
Vandaag is de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak 'kruisboogschutter' in de rechtbank in Almelo. Daar is in totaal vier dagen voor uitgetrokken. De eerste dag is vroegtijdig afgebroken omdat de verdachte zijn medicatie niet op tijd had ingenomen. Na vandaag staan 28 en 29 november nog op de rol.

'Weinig inlevingsvermogen'

Later probeert hij het weer, maar dan wordt de man afgewezen. Hij zou volgens de psycholoog van de toelatingscommissie vatbaar zijn voor PTSS, te weinig inlevingsvermogen hebben en slecht met autoriteit om kunnen gaan. "Daar kan ik me totaal niet in vinden", benadrukt de verdachte in de rechtszaal.
Het is december 2018 als de man burn-outklachten krijgt. Kort daarvoor werkte hij in de steigerbouw, maar in die periode ging naar eigen zeggen alles mis. "Het was een baas waar ik het niet goed mee kon vinden", zegt hij daarover.
De verdachte komt thuis te zitten. Via een re-integratieproject probeert hij wel weer aan het werk te komen, bij een kringloopwinkel. Maar dat loopt al snel stuk, omdat de man het "niet aankon" door de nasleep van zijn burn-out.

Einde relatie

In dat jaar krijgt hij wel een relatie, maar na elf maanden loopt deze stuk. De man raakt nog meer verstrikt in zijn negatieve gevoelens. Hij leest ergens dat lsd kan zorgen voor positievere gevoelens en besluit zo'n zegel te proberen. "Ik had gelezen dat het therapeutisch kon helpen. Met het gevoel van vastzitten in mijn negatieve gevoelens. Het zou me kunnen helpen een positief gevoel zou kunnen geven. Het was voor de emotionele ervaring, een gevoel." Blowen doet hij dan al jaren.
Vrienden merken op dat hij begint te veranderen. Dat zou blijken uit de toon van berichten die hij hen stuurt. Ook deelt hij samenzweringstheorieën. Ze vermoeden dat de kruisboogschutter aan de drugs zit. Dat baseren ze op die berichten, maar ook op foto's die hij hen stuurt. Daar zou hij met vergrootte pupillen te zien zijn.

Wereld redden

De verdachte wordt ook steeds agressiever in zijn berichten, beschrijven vrienden. De groep besluit een tweede appgroep te maken, eentje zonder de verdachte. Wanneer een vriend bij de kruisboogschutter op bezoek is, blijkt hij onder invloed. De man pakte een mes en maakte er bewegingen uit de vechtkunst systema mee. Daar schrok de vriend zo van, dat hij niet meer in het appartement wilde komen.
Als de dertigjarige op nieuwjaarsnacht 2021 een 'heroic doses' (zeven lsd-zegels tegelijk, red.) neemt, steekt hij zichzelf met een dolk in zijn buik. Hij dacht dat hij dit moest doen om de wereld te redden. "Als ik het niet zou doen, zou de wereld stoppen", weet hij zich van die nacht te herinneren.

Kabouters

Agenten die hem aantreffen zien dat zijn darmen al naar buiten komen. De man moet naar het ziekenhuis, waar nog eens blijkt dat het kantje boord was. Volgens de verdachte is het steken in zijn buik met hetzelfde mes gebeurd, als waarvan wordt vermoed dat Maral en Zonund mee om het leven zijn gebracht.
Vanaf die 'suïcidepoging' zegt de verdachte geen lsd meer te hebben gebruikt. Maar uit telefoongegevens blijkt anders. Daaruit blijkt dat er meerdere facturen van zegelaankopen zijn én dat er meer dan eens op lsd is gezocht op internet.
De verdachte gaf in eerdere zitting al aan "zichzelf niet te zijn" als hij onder invloed was. Dat heeft een vriend ervaren. De verdachte zou zich onder invloed van lsd een god hebben gewaand. Maar in de rechtbank ontkent hij waanbeelden te hebben gehad tijdens lsd-gebruik. "Nee, ik heb ook nooit kabouters gezien. Om het maar zo te zeggen."

Bewijzen stapelen zich op

Het lijkt erop dat de verdachte in aanloop naar 17 september 2021 ook lsd gebruikte. Appgesprekken die hij met vrienden had lijken daarop te wijzen. "Pfff, wat een drug", stuurde hij op 16 september om 19.51 uur. Het bericht dat vrijwel direct daarop volgt: "Kan ik niet meer handelen." Een vriend zegt dat hij vermoedt dat de kruisboogschutter toen al 48 uur wakker was en onder invloed.
Vandaag is de tweede zittingsdag van het kruisboogdrama. De Almeloër wordt van verdacht Maral en Zonund met messteken te hebben omgebracht. Ondanks dat hij zich niets zegt te herinneren, ziet het er niet goed voor hem uit. De bewijzen stapelen zich namelijk in het nadeel van de kruisboogschutter op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.